Koffie is hot, letterlijk! Al is het ook weer erg hip om koude koffie te serveren op het moment maar dat een andere keer.

Koffietentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Op elk festival of evenement zie je wel een mobiele espressobar met enthousiaste barista.

We weten precies hoe we onze koffie het liefst drinken en vaak ook uit welk land. En dit jaar wordt zelfs al voor de derde keer een heus koffie festival georganiseerd in Nederland.

DE puntenMaar hoe zijn we met zijn allen toch in hemelsnaam zover gekomen? De tijd van koffiemolens aan de muur, koffiepotten op de kachel en DE zegels plakken is eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden.

En ik weet zeker dat bij de volgende woorden die ik schrijf een hele generatie nostalgische gevoelens krijgt: kennen jullie ‘Buisman’ nog? Wat is er met Buisman gebeurt?

De Senseo Revolutie

Het lijkt wel alsof we in no-time zijn overgegaan van de standaard filtermaling met smaak X naar een wereld vol smaaksensatie verpakt in pads, kups en bonen. Opeens kwamen we er achter dat koffie niet uit Italië komt maar uit o.a. Guatemala en Colombia.

De filterkoffie werd genadeloos aan de kant gezet voor de single serve machines. Plots wilde iedereen een Senseo op het aanrecht hebben staan. Ja, weet je nog ‘de Senseo’ met dat immer blijvende laagje crema op de koffie, waarvan iedereen dacht dat het van varkensvet gemaakt was.

Ik geef toe, ik had er ook een…

Opeens hadden we keuze in koffie smaak want de pads kwamen in verschillende soorten: regular, dark roast, mocca, extra dark roast met handige kleurcodes voor herkenning.

Ondanks dat mensen enorm denigrerend over Senseo kunnen zijn op dit moment, het was toch een ware ‘koffierevolutie’, de start van een hele nieuwe manier van koffiedrinken thuis. Dat is toch wat wij Nederlanders voornamelijk zijn: een thuis koffiedrinkend landje.

Inmiddels zijn we (gelukkig) weer verder ontwikkeld en hebben nieuwe machines en smaken onze huizen bereikt. De Nespresso machine deed zijn intrede en werd als verbeterde versie van de pads gezien. Vanaf dit moment geen pads maar kups.

Koffie kups

Kups in nog meer verschillende smaken en kleuren en tot niet zo heel lang geleden alleen maar via internet of bij de Bijenkorf te koop. Inmiddels kunnen de lokale supermarkten en koffiejongens ook een graantje meepikken van het kups-succes door met eigen versies op de markt te komen.

Herinneren We het Pannetje Melk met Vel Nog?

Niet alleen de koffie kwaliteit is de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook de melkschuimer heeft een transformatie ondergaan. Ik herinner me nog dat mijn moeder met een garde door een pannetje warme melk (met vel) stond te kloppen om wat sneuen melkbellen op een kopje Senseo te schenken.

Opeens was daar de melkopklopper met een filter dat je op en neer kon halen met lekker vol melkschuim als resultaat. Nu kun je bij je kups machine een melkschuimer aanschaffen die al het werk voor je doet.. en nog goed ook!

De melk doet niet veel onder voor wat je in de doorsnee horeca tegenkomt.

Wat ik me ook nog goed herinner is de intrede van de cappuccino. Ja lieve kijkbuis kinderen van 25 jaar en jonger, er was ooit een tijd dat niemand in Nederland ooit van een cappuccino had gehoord, laat staan hoe ze dat moesten maken.

Jarenlang ging het dan ook een beetje zoals mijn moeder deed met de Senseo koffie en melkbellen.

De Nationale Zoektocht Naar het Lekkerste Bakje Koffie

Langzaamaan zag je de filterkoffie en Bravilors de horeca verlaten en namen volautomaten en espressomachines de lege plek over. In het begin waren we nog wat huiverig voor al dat handwerk van een espressomachine: ‘dat is toch veel te veel gedoe en duurt veel te lang’.

Het voordeel van een volautomaat was dat je niet zoveel van koffie af hoeft te weten en met een druk op de knop (met melkpoeder) een cappuccino voor je neus stond. Handig, maar lekker?

We leerden met zijn allen meer over de koffiecultuur zoals in Italië en dat wilden wij ook kunnen bestellen. Pas sinds kort kun je zeggen dat we in Nederland wel weten hoe je een goede cappuccino moet maken.

Zonder cacao poeder, zonder badschuim en met een espresso als basis.

Waar we ook achter zijn gekomen is dat zelf koffiebonen malen voor de lekkerste smaak zorgt. Vandaar dat je nu een enorme run op volautomaten ziet waarbij je zelf bonen in een reservoir kunt gooien en die per kopje maalt.

De maalfijnheid en sterkte kun je meestal handmatig aanpassen naar smaak. Zo gaan we weer een stapje verder in onze nationale zoektocht naar het lekkerste bakje koffie. Machine bouwers spelen hier gretig op in en bieden met elkaar zo’n honderd verschillende modellen aan.

Maar de keuze voor de koffie en melk ligt bij de consument.

DEOver Smaak Valt Niet te Twisten

Natuurlijk blijven sommige mensen (lees: hele stammen) trouw aan hun filterkoffie (wie herkent het plaatje hiernaast niet?!), pads en kups.

Daarnaast heb je ook hele groepen die voor de meute uitrennen en op hun aanrecht een prachtig glimmende espressomachine hebben staan met dito accessoires.

Uiteindelijk gaat het om smaak: wat vind je lekker? En iedereen weet: over smaak valt niet te twisten.

Ik ben ontzettend benieuwd wat de aankomende jaren ons gaat brengen op koffie gebied. Nog meer espresso machines thuis? Of terug naar de handmolens en filterkoffie?

Vertel me in de reacties hieronder wat jouw voorspelling is!

photo credits:
Buisman via Libelle Forum
DE zegels via Joustercourant
Kups via Misslipgloss
DE Koffie via Koffiezettertje

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. Filterkoffie met een automatische maler, doe het sinds gisteren en het is super!!!

 2. Toen ik vier jaren terug mijn espresso machine installeerde was in enthousiast, hij maakte een prima espresso. Na een jaar of twee was ik toch wel espresso moe aan het worden. Maar ja, dat apparaat was peperduur, die zet je niet zomaar aan de kant. Inmiddels zijn er nog twee jaren verstreken en hij was nog niet versleten. Spuugzat van de espresso heb ik het apparaat weggedaan.
  Sinds een paar weken staat er weer een ouderwetse koffiezetter in de keuken.
  Tjee wat heb ik die filterkoffie gemist!

 3. Na 4 senseo apparaten versleten te hebben sta ik op t punt om over te gaan op filter koffie… Beter gezegd terug te gaan.
  Maar twijfel twijfel…. welk apparaat? Welke koffie? DE?

  • Hi Remon,
   Een MoccaMaster is een super fijn filterapparaat.
   En qua koffie kun je daar in principe alle soort koffiebonen in doen, het is maar net wat jij lekker vind.
   Wil je een optimale smaak dan adviseer ik je wel om zelf je bonen te gaan malen. Als je dan toch old skool terug gaat naar filter, dan ook maar meteen weer het molentje aan de wand hangen 🙂

Plaats een reactie