Kopi Luwak: misschien wel de meest bekende en beruchte koffiesoort die er is. Ik word wekelijks bestookt met vragen of ik de koffie ken die uitgepoept wordt door een katachtige. Of ik het wel eens geproefd heb. En of het nu echt zo bijzonder is.

Iedereen wil graag een keer deze bijzondere koffie proeven en ermee pronken dat ze een van ’s werelds duurste koffie gedronken hebben. Wat men echter niet weet of vergeet is dat achter deze schattige beestjes een minder rooskleurige industrie schuilt.


In dit artikel zal ik wat dieper ingaan op het standaard antwoord dat ik geef wanneer men mijn mening vraagt over Kopi Luwak.

Die mening is namelijk: drink het niet.

Natuurlijk, iedereen zijn eigen keuze en dit is een behoorlijk rechtlijnig ingenomen standpunt. Ja, het romantische idee van dieren die alleen de rijpe koffiebessen eten en vrij over plantages rennen bestaat. Echter op zulke kleine schaal dat jij en ik dit nooit in onze Chemex zullen vinden, behalve als we zelf achter het beestje aanlopen met een poepscooper.

Kopi Luwak is zo ontzettend gehypet dat het ten koste is gegaan van de Civetachtige zelf.

Graag wil ik je het echte Kopi Luwak verhaal duidelijk maken, voor mijzelf als Specialty Coffee lover en als prediker om openheid te geven over de koffie industrie, die gaat namelijk niet altijd over Rosetta’s.

Is het nu een kat? Of wat is het?

Vele tijdschriften en TV programma’s zoals ‘Try before you die’  van BNN, de film ‘The Bucket List’ en Oprah hebben het allemaal over de koffiebonen gehad die door een Civetachtige kat uitgepoept worden: Kopi Luwak.

Deze koffie komt van origine uit Indonesië waar ‘Kopi’ koffie betekent en ‘Luwak’ de palm civet is (Paradoxurus Hermaphroditus).

De luwak is een klein beestje dat iets weg heeft van een das en een kat. Het heeft een spitse snuit en leeft ’s nachts. De luwak komt voornamelijk in tropische gebieden voor en dus ook in landen waar koffie verbouwd wordt.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

 • 10 Vragen over Koffie
 • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
 • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

In tegenstelling tot veel andere dieren vindt de luwak koffiebessen erg lekker en eet het graag de rijpe op.

Als een mens een kers met pit en al zou opeten zal het lichaam het vruchtvlees afbreken en gebruiken. De pit kunnen we echter niet verteren en deze zal uiteindelijk in zijn geheel ons lichaam weer uitgewerkt worden. Hetzelfde gebeurt met een koffiebes.

In de bes zitten (meestal) twee koffiebonen, de bessen gaan door het verteringsysteem van de luwak heen en de bonen komen er uiteindelijk in zijn geheel weer uit.

Wil jij dit in je kopje krijgen?

Wil jij dit in je kopje krijgen?

Hoe Het Allemaal Begon

Het begon allemaal met de koffieplukkers in Indonesië in koloniale tijden, voor hen was het verboden om voor eigen consumptie te plukken. Hierdoor moesten ze het met substituten doen als de uitwerpselen van de luwak.

Al snel werd de drank die hiervan gebrouwen werd populair en geroemd om zijn uitzonderlijke smaak en aroma’s.

Voor een kilo ‘unieke’ Kopi Luwak betaal je inmiddels een fortuin en zoals het overal gaat waar geld te verdienen valt, gaat men ook hier over lijken.

Dat de koffie inmiddels niet meer zo uniek is en de industrie allang niet meer bestaat uit vrolijke dartelende diertjes is behoorlijk zuur en niet cool. 

De échte Kopi Luwak

Men roept dat er maar zo’n 500 kilogram Kopi Luwak per jaar geproduceerd wordt. De kans dat een kopje hiervan in jouw of mijn handen terecht komt is daardoor uiterst klein. De vraag is namelijk groot, te groot voor de slechts 500 kilo die geproduceerd wordt.

Niet alleen Indonesië maar ook Vietnam, de Filipijnen, India en China zijn inmiddels de ‘Luwak business’ ingedoken en produceren met elkaar zo’n 50.000 kilo ‘genuine wild Kopi Luwak’.

Helaas gaat het niet meer om de kwaliteit maar om zoveel mogelijk ‘Kopi’. De luwak moet produceren en dit gebeurt niet door het dier vrij rond te laten lopen maar door hem in een kooi te houden en uitsluitend koffiebessen te eten te geven.

Het beestje – dat van nature schuw is, een eenzaam leven leidt waarbij hij een groot territorium nodig heeft en koffiebessen slechts een ingrediënt van zijn dieet is – wordt opeens van al zijn vrijheid ontnomen en leeft in constante stress.

Boeren weten niet hoe ze voor de dieren moeten zorgen. Er zijn foto’s en video’s waarop de diertjes apathisch heen en weer lopen, zichzelf bijten en uiteindelijk sterven om weer plaats te maken voor een nieuwe luwak. En dit allemaal voor een luxegoed.

Wil jij je handen hier aan branden?

Ik niet! En daarom vind ik dat je de waarheid moet weten achter Kopi Luwak. In het filmpje hieronder is te zien hoe de dieren leven die de koffiebonen uitpoepen die jij zo graag een keer wilt proberen. Oordeel zelf:

Dus om eerdere vragen te beantwoorden:

Ja, ik ken Kopi Luwak koffie. Ken jij de industrie die er achter zit?

Ja, ik heb Kopi Luwak geproefd. Dit was nog voordat ik iets wist over waar het vandaan komt en nee ik vond het niet speciaal.

Koffie die wél speciaal is maar waar geen luchtje aan zit

Weet je wat ik wel speciaal vind en je heel graag wil aanbevelen? De Panama Geisha, een ware smaaksensatie. Of wat dacht je van de Ethiopische Yirgacheffe in een Chemex: alsof je een snoepje in je mond hebt.

Allemaal handgeplukte koffie en bij meerdere branderijen (online) te koop en ook nog eens betaalbaar!

En zie je een keer in een (online) winkel dat er Kopi Luwak verkocht wordt? Vraag dan aan de verkoper of ze van bovenstaand verhaal af weten. Of laat het mij weten. Geloof me als ik je vertel dat de kans dat jij ‘schone Kopi Luwak’ vindt erg klein is.

Daarnaast: door het te blijven kopen houd je de industrie gewild of ongewild in stand. Inmiddels hoor je steeds meer geluiden tegen Kopi Luwak als de Facebookgroep ‘Kopi Luwak: cut the crap’ en zelfs PETA is tegen.

Ik vind het mijn verantwoordelijkheid om mijn lezers over deze misstanden te informeren.  Aan jullie om er wel of niet iets mee te doen. Vergeet niet dat er met 85 koffieproducerende landen op deze wereld echt wel een ander boontje is dat jou kan bekoren.

photo credit top: surtr via photopin cc
photo credit middle: owally via photopin cc

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. Goed onderbouwd stuk Jessica! Dit wist ik allemaal niet. Afgelopen week ben ik teruggekomen van een reis door Indonesië en toevallig ben ik als onderdeel van een scootertour op Sumatra bij een Indonesische mevrouw thuis geweest die organische Koffie Luwak op kleine schaal produceert (http://www.rafflesialuwakcoffee.org/). Ze benadrukte dat zij alleen organische Kopi Luwak verkopen, van wilde Civetkatten uit de jungle. Lastig om na te gaan natuurlijk, maar het leek een oprecht verhaal. Ik heb wat koffie gekocht en ga het binnenkort eens proberen. Als je benieuwd bent naar de kwaliteit van deze organische Koffie Luwak, ben je zeker welkom om een bakkie te proberen!

  • Hoi Arne, thanks voor je compliment.
   Je bent niet de enige hoor die hier niet van weet. Des te meer reden om er duidelijkheid in te scheppen.

   Wat leuk dat je naar Indonesië bent geweest. Dat land staat ook nog hoog op mijn lijst om te bezoeken.
   Bedankt voor de uitnodiging, ik kom graag een kopje koffie bij je drinken. Al pas ik voor de Kopi Luwak. Zal ik een Geisha (en koekjes) meenemen? 🙂
   Groetjes

  • Wat een belachelijke manier om reclame te maken voor die koffie als reactie op dit artikel. Snap niet dat het niet verwijderd wordt!

 2. Hello, I think your website might be having browser
  compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it
  looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, excellent blog!

 3. Deze zomer op Bali Luwak koffie gedronken op een kleinschalige plantage. Het smaakte echt heel bijzonder. Ik heb een pakje met 90 gram koffie gekocht voor 16 euro (zo duur? ja, echt waar). Thuis blijkt dit helemaal geen bijzondere koffie te zijn, maar gewoon naar normale koffie te smaken… Dus of ik heb de eerste keer niet goed geproefd of ik ben

 4. Het mooie verhaal kende ik van horen zeggen.
  Nooit proefde ik deze koffie.
  Nu ik het vreselijke verhaal ken zal ik deze koffie ook nooit gaan proeven.

  Op mijn blog zal ik later ook een keer stilstaan bij dit beestachtige gebeuren.

  Diervriendelijke groet,

 5. “Kopi Luwak: Coffee from assholes, for assholes…”
  – some important coffee dude from the US

 6. Akkoord met Mac. En als we de koffieboontjes nog op smaak kunnen brengen met het bloed, zweet en tranen van zwoegende kinderen, des te beter! Alleen de winst telt! Geen linkse softe kritiek! Liever lekkere rechtse ongevoeligheid!

 7. Vandaag terug van een tour op Bali. Ook de civetkatten gezien in kleine hokjes..Dit werd niet eens verborgen gehouden. Echt niet leuk om te zien. Ook een eenzaam knotsgek geworden aapje in er klein hokje. Helaas kan Stichting AAP hier niet ingrijpen.

 8. Blij dat ik toch van tevoren even googlede voordat we op bali baar een dergelijke plantage gaan. Niet dus, ik wil hier vooral niet aan bijdragen. Dank voor je artikel!

 9. Kopi luwak.
  Beste is.
  Gewoon vergeten.
  Probeer eens Kopi atje gayo.

  Is een lekkere Kopi

 10. Ik heb op Bali ook kop Luwak gedronken. Ik vond het niet bijzonder en heb het ook niet gekocht. De prijs was € 29,40 voor honderd gram. Nu ik dit artikel heb gelezen ben ik blij dat ik het niet gekocht heb.

 11. I am currently in Indonesia.
  We tasted luwak coffee in Bali (in a coffee shop at the Subak Juwuk Mani ricefield in Ubud) and it was nothing special. They had a very sad and unhealthy-looking luwak in a cage. We felt ripped of and guilty of animal cruelty.
  Today we were in a specialized coffee shop in Flores (Kopi Mane in Ruteng), and the owner could guarantee that his luwak coffee came from free living animals fed in the wild. We wanted to give it one more try and this was a completely different experience. Now we understand the good reputation of luwak coffee… high cacao, very mild, very round taste!
  My advice: skip the tourist places for Luwak coffee and (try to..) assure that if you really want to try it, it is from free living animals!

  • Hi Cindy,

   Thanks for sharing your experience!
   I’m curious, how could the owner guarantee his product was genuine?

 12. Ik heb deze koffie geproefd tijdens een bezoek aan een koffie plantage op Bali. Even later zag ik zo’n arm beest ik een soort konijnenhok zitten met een gaas bodem. Een klein plankje om op te zitten. Je hoeft echt als belanda niet een discussie te beginnen over diervriendelijkheid. En dier vriendelijke kopi luwak bestaat volgens mij niet. Of het zijn de keutels die ze zo wie zo op de plantage vinden. Als jij als westerling een label wil hebben van diervriendelijk of een certificaat dan zetten ze dat gewoon op de verpakking. Geen probleem. Luwak koffie. NIET kopen.

 13. Afgelopen maand voor 2 weken op vakantie geweest in Bali. Tijdens 2 excursie’s naar een koffieplantage geweest. Bij 1 ervan vond ik dat de beesten redelijk goed werden verzorgd, ze hadden een ruime hok en konden op de grond lopen. Bij een andere plantage konden de beesten niet op de grond, de hokken hingen iets boven de grond. Ik snap niet dat ze ons naar deze plantage lieten gaan.
  Bij de 1ste plantage daar de luwak koffie gedronken. Vond de proeverij met verschillende koffie/thee soorten erg leuk en lekker maar de luwak koffie vond ik niet heel bijzonder. Als je had het gezegd het is Douwe Egberts koffie had ik het ook geloofd.

 14. Wij gaan binnenkort ook naar o.a. Bali, Java etc. Kopi Luwak gaat het niet worden na dit verhaal en reacties.
  Neemt niet weg dat ik wel ga voor het experiment Kopi Lelaki.
  Goedkoper en mogelijk fantastisch van smaak (or not)
  Ik hou jullie op de hoogte

 15. Zojuist even een bezoek gebracht bij een kopi plantage in ubud.
  Desgevraagd vertellen ze je dat de luwen uitwerpselen in de natuur worden gevonden. Stukje verderop zitten de beestjes in kleine kooitjes stapelgek te worden.
  Respectloos
  Aan mij gaan zij niet verdienen.

 16. Ik ga in Juli en Augustus ook naar Bali, maar ik wil dus heel graag naar een plantage waar ze geen kopi luwak aanbieden. Gezien ik me bewust ben van de situatie waarin deze dieren leven. Iemand tips?

 17. Bedankt voor dit verhaal!

  Ook ik heb de kopi luwak gedronken .. en om eerlijk te zijn .. ik vind er niets bijzonders aan.

  Na het lezen van jou verhaal is het mij wel duidelijk .. ik ga je andere suggesties proberen 🙂

 18. Ik ben vorig jaar nog naar zo’n commerciële zaak geweest op Bali. Vond de koffie niet zo bijzonder. Jammer ook dat ik nu lees dat ze het niet zo nauw nemen met het dierenwelzijn. Ze gaven tijdens de “tour” wel aan dat ze alleen de bonen van de grond af plukten in het bos. Maar eigenlijk geloofde ik daar niet zo sterk in.

 19. Ik ben vandaag in Bali op de plantage geweest en zag de zielige beestjes zitten. Echt om te huilen hoe zielig. Voelde me echt machteloos. Ik reis met Kras en kan hooguit vragen of ze dit uit hun excursie kunnen skippen. Het minste wat ik kan doen. Verhelderend artikel. Dank daarvoor.

  • Doe dit alsjeblieft!
   Meld aan Kras dat dit niet door de beugel kan. Door geen mensen er meer heen te laten gaan kun je een verschil maken

 20. Goed dat je dit aan het licht brengt!
  En ook dat je alternatieven aandraagt die ook bijzonder zijn!

 21. Gisteren onderweg naar Lovina naar een plantage geweest. Koffie op zich smaakt niks bijzonders, maar de diermishandeling is des te schrijnender. Schandalig zoals de arme beestjes worden misbruikt in gevangenschap. En dat voor westers genot(?). Want de rest van de mensheid kan deze prijzen niet betalen: 780.000 Rupiah voor 200 gram (ca 48 euro)

 22. Overal zit wel een luchtje aan, dan moet je verhuizen naar de maan. Het is zeker zo dat er Luwaks zijn die niet op de juiste manier worden behandeld, maar er zijn er tig die dat wel worden. Het dierenleed in Indonesie is echt heel groot, dat ontken ik niet, maar denk je echt dat als je geen Kopi Luwak meer drinkt je die dieren kan redden? Ja, je wilt je handen niet branden, maar wat denk je die schoenen die je draagt, je riem, chocola wat je eet en ga zo maar door…

  • Hi Katy,
   Het klopt dat er heel veel dierenleed is en dat er op andere vlakken nog veel te winnen valt.
   Ik pretendeer ook niet dat ik perfect ben.

   Wat ik wel bereik met dit artikel is dat iedereen die het leest ook een andere kant van dit verhaal ontdekt en wellicht bewuster een keuze maakt om wel of niet deze koffie te drinken/plantages te bezoeken.

   Helaas blijkt het maar al te vaak zo dat dit soort bedrijvigheid sterk onderhevig is aan vraag en aanbod. Als men niet meer kiest voor Kopi Luwak koffie, zullen er op den duur zeker dieren gered worden. Daar ben ik van overtuigd.

 23. Duidelijk verhaal, bedankt daarvoor….ik wilde graag een keer deze koffie eens proeven, maar ik ben genezen!

  De Panama Geisha en de Ethiopische Yirgacheffe die zet ik met stip op 1 (en 2), ben nu wel ERG nieuwsgierig geworden….

  • Hi Barry,
   Goed om te horen dat ik je van gedachten heb mogen veranderen.
   Om je zoektocht naar écht lekkere koffie te vermakkelijken: bij Manhattan coffee roasters en Bocca Coffee hebben ze op dit moment een panama geisha koffie.
   En bij Friedhats kun je een Ethiopie Yirgacheffe vinden. Fijne feestdagen 🙂

 24. Ik en mijn vriend hadden een reis geboekt door Indonesië. Wij werden tijdens deze rondreis naar een Kopi Luwak winkel gebracht door onze gids. Hier hadden ze Loewaks in kooien als display. De dieren liep op roosters/ ijzeren netten, dit is niet diervriendelijk en erg pijnlijk voor de voeten van de dieren. Daarnaast zat in sommige kooien ook geen plankje waar de dieren op konden liggen. Deze verblijven waren erg klein en voor wilde dieren totaal niet geschikt. De indruk die ik van deze dieren kreeg was: dat ze allemaal apathisch en stereotiep gedrag vertoonden. Deze conclusie trek ik omdat de dieren met de ogen open lagen te hijgen gestrekt op de plankje. De overige dieren liepen gestrest heen en weer. (sprekend stereotiep gedrag). Nadat ik mijn ongenoegen hierover uitsprak kreeg ik telkens hetzelfde antwoord ‘deze dieren zitten hier als voorbeeld maar op de velden lopen ze vrij rond’. Geldt voor deze dieren in de winkels geen dierenrechten, omdat het speciale koffie is?! Ohh als het nog niet duidelijk was, ik heb natuurlijk geen koffie gekocht als souvenirtje!

 25. Een Luwak in een kooi te houden en uitsluitend koffiebessen te eten te geven – dan heb jij een gewoon meestal slecht indonesisch koffie.
  Koffie van vrijlevende luwaks – de traditionelle Kopi Luwak – smaakt bezonders en dat is ook chemisch gedetecteerd.
  De kans om een te krijgen is small, en daarom kiez bonen van jouw Brander van vertrouwen. De ontwikkeling in de bereiding van de bonen is al op een niveau dat de beste bonen nu veel komplexer zijn dan Kopi Luwak al geweest is. Dit is een persoonlijke mening, op basis van enkele geproefde een zelf berijden Kopi Luwaks.

 26. Er wordt nog steeds op heeeel kleine schaal echte geraapte luwak koffie geproduceerd in Indonesië. Niet op Bali of Java maar in een klein gebied op Sumatera. Maar daar betaal je dan ook voor. Betaal je lokaal voor plantage luwak koffie zo’n € 300 p/k, voor geraapte koffie betaal je wel het 10-voudige. De locals weten heel goed wat de bule (westerling) voor deze koffie over heeft. Heb je goedkoop luwak koffie gekocht, dan heb je vrijwel zeker geen echte gekocht.
  Voor een kopje plantage koffie betaal je op Bali als snel € 4 – € 5 maar dan is het slecht gebrand en gemalen en om dat te verhullen wordt er een hele hoop suiker bij gegooid. Los van het dierenleed, niet doen.
  Voor de duidelijkheid: onder plantage koffie versta ik door mensen geplukte (dus niet per sé perfect rijpe) koffiebessen die als mono-dieet aan gevangen gehouden civetkatten worden gevoerd. Geraapte koffie zijn de koffiebessen die in het wild levende civetkatten hebben gegeten (dus perfecte rijpheid) en weer uitgepoept. Als je die goed brandt en goed maalt … tsja, dan heb je gewoon koffie, niks bijzonders. Het verhaal is een mythe geworden en daar wordt nu fors voor betaald, en niet voor de kwaliteit van de koffie.
  De suggestie om ook een Gayo (met Engelse g) koffie te proberen, kan ik van harte ondersteunen. Donkere smaak, hint van chocola. Dat geldt ook over het iets zuidelijker gelegen Alas (zeg: allas) gebied en de Mandeiling koffie die nog iets zuidelijker ligt. Ga je nog verder naar het zuiden dan kom je bij Muaraamman/Lubuklinggau Daar komt de Semedo koffie vandaan. Ook de moeite waar, hoewel je die moeilijk als bonen kunt krijgen. Meestal al gemalen voor de kopi tubruk.

 27. In Indonesië kom ik erg vaak, en een aantal jaren geleden kreeg ik er eens een pakje kopi luwak van een vriend. Ik wist toen nog niet hoe vreselijk die civetkatten daar werden behandeld. Terug in Nederland heb ik die koffie dus gedronken, en ik vond die niet zo bijzonder. Ik wist wel dat het dure koffie was, maar die vriend is iemand die zich financieel alles kan veroorloven. Van een familielid in Bandung krijg ik wel eens lekkere koffie, die hij koopt in Koffie Fabriek Aroma te Bandung. Het is een branderij met oude machines die nog uit de Nederlandse Tijd zijn, met grote zware gietijzeren machines die nog steeds perfect werken. De koffie wordt verpakt in bruine papieren zakken van 500 gram en van 1000 gram. Die papieren verpakking zit weer in een doorzichtige plastic zak. Het leuke is, dat de beschrijving in zowel Bahasa Indonesia als in het Nederlands lp de papieren zak is gedrukt. Het Nederlands en ook het Indonesisch is de spelling die nog gehanteerd werd tijdens de Koloniale Tijd. Eigenlijk dus pure nostalgie. De koffie die ik krijg is afkomstig uit Sulawesi, ook we bekend als Celebes, en dan jet het Zuidoosten, het gebied dat bekend is als Tanah Toraja. Deze koffie is veel lekkerder dan die vervelende kopi luwak. En op deze pakken staat ook altijd een branddatum.

 28. Prima stuk.
  De correcte Latijnse naam van het dier is:
  Paradoxurus hermaphroditus

 29. Przepaski naprawcze lcd 2021 jakie wybrać?

  Gdy w Twoim motocyklu wyświetlacz zatrzymuje się zagmatwany pod przymusem gorączki, przypisuje spopielone pixele albo w ogóle nie odkrywa, ostatnie odlotowo doszedł.

  Potrafimy LCD do przyrządów łatwo którejkolwiek klasy pojazdów osobowych, ciężarowych a przewagi ich typów. Ten sierocy wywiad wyjawia się w radiu, pececie jednakowoż wentylacji.

  W rozbiórce bigosu uwalnia podmiana wyświetlacza.

  Skoro nie ujawnił do znajomego auta tętniącego wyświetlacza, wygłoś do nas!

  W bezustannej kolekcji potrafimy naście rodzai linek termozgrzewalnych, termokurczliwych.

  Gwarantują one zdolną renowację zanikających pikseli w Twoim wyświetlaczu.

  W zegarach automobilowych kalectwu nie siadają ledwie wyświetlacze, aliści także cykl wyjątkowych podzespołów.

  Egzystują silniczki obrotomierza prędkości, silniczki manewrów motoru, silniczki temperatury rotora plus silniczki zakresu paliwa.

  W taksometrach zakłóca się podobnie podświetlenie liczników ewentualnie reminiscencję.

  Do ich konserwacje obsługują procesory też transformatory.

  Gościmy do rozszyfrowania polskiej kolekcje.

  Czytaj wiecej https://lcd-pixel.com/

Plaats een reactie