In het kader van ‘sharing is caring’ en ‘samen is leuker’, had ik onlangs het (briljante 😉 ) idee om een nieuw artikel-concept te gaan introduceren op Koffierevolutie.

In heel veel koffieonderwerpen is namelijk niet één waarheid of één vaste how-to te maken. Meerdere methodes kunnen naar een goede kop koffie leiden.

Dus waarom dan alleen mijn visie?

De koffiewereld is zoveel groter dan ‘Just-Jess’ dus heb ik mijn koffie-mattie Wendelien van Bunnik van Single Estate Coffee Roasters gevraagd of ze het leuk vind om eens per maand met mij een koffie onderwerp te tackelen.  

We beginnen met een All-time favorite..
Aeropress! 

Aeropress recept maken

Ik ken maar weinig, of eigenlijk gewoon niemand die geen fan is van de Aeropress.

Zelfs mijn tante van 71 jaar oud heeft er een!

Je kunt er eindeloos mee spelen en variëren, hij is eigenlijk wel voor elke koffie geschikt, niet stuk te krijgen, ideaal voor op vakantie en niet onbelangrijk; betaalbaar.  

Op het moment van schrijven is het wereldkampioenschap Aeropress in Seoul, Zuid-Korea waar de collega van Wendelien, Jonatan als Nederlands afgevaardigde naar toe is gegaan. (voor meer info en de recepten van de beste ‘pressers’ kijk op www.worldaeropresschampionship.com) 

Vanwege de kampioenschappen en onze liefde voor deze cilindervormige zetmethode besloten we ons eerste column/artikel over dit onderwerp te houden. 

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

 • 10 Vragen over Koffie
 • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
 • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

Laten we van start gaan!

Black and Bloom KochereWe gebruiken een Natural koffie uit Ethiopie van Black&Bloom uit Groningen.

De smaakomschrijving belooft al veel goeds namelijk ‘funky sweetness’ en ‘strawberries in balsamic vinigarsyrup’. 

 

Jessica: Heb jij een standaard recept dat je gebruikt voor Aeropress? 

Wendelien: Ik gebruik de ‘regular’ methode waarbij de Aeropress al op het kopje staat. Waar ik meestal mee begin is het volgende recept: 18 gram redelijk grof gemalen koffie, 230ml water dat net van de kook af is ,1 filter, al het water in een keer opschenken, 3-4 keer roeren en dan een minuut laten staan en vervolgens in 30 seconden doordrukken. 

Al verandert dit standaard recept met de tijd. 

Jessica: Waarom dit recept? Hoe ben je hierbij gekomen? 

Wendelien: Ik ben afgestapt van de ‘inverted’ methode omdat bij het draaien van de Aeropress een bepaalde mate van turbulentie ontstaat die ik niet goed kan controleren.

Vandaar dat ik er liever voor kies om het geheel al op mijn kopje te zetten, ondanks dat er dan in het begin wat koffie door het filter loopt.  

Jessica: Ja, daar kan ik wel inkomen. Zelf gebruik ik bij mijn standaard recept wel de inverted methode en dan het volgende recept: 17 gram koffie, 200ml water van ongeveer 92 graden, 1 filter, 1 minuut laten staan en in 30 seconden doordrukken. 

Regular vs inverted. Het mooie van de Aeropress is dat je hem op twee verschillende methodes kunt gebruiken. Zie foto voor verduidelijking.

Bij de inverted methode zul je de Aeropress in zijn geheel moeten draaien om de koffie er uit te drukken, hierdoor ontstaat ‘turbulentie’, ofwel de deeltjes gaan door een soort korte wasmachine heen wat uiteindelijk ‘iets’ met de smaak doet, maar hier heb je maar weinig controle over.


Regular vs Inverted Aeropress

Wendelien: Daarnaast gebruiken wij gefilterd water op de zaak wat echt mijn voorkeur heeft omdat de smaak zoveel mooier uitkomt. Nu doen we het dan met Utrechts leidingwater.

Ik las wel laatst dat je beter je water maar een keer kunt koken in verband met de zuurstof die je er steeds meer uitkookt, wat de smaak van de koffie dan weer vlakker maakt.  

We gebruiken mijn Commandante handmolen om te malen. We zetten hem in eerste instantie wat fijner omdat hij nog op een V60 filter maalfijnheid staat afgesteld.   

Jessica: Je hebt de voorbereiding voor het wereldkampioenschap Aeropress van je collega Jonatan van dichtbij meegemaakt. Hoe heeft hij het aangepakt? 

Wendelien: Hij heeft zich voornamelijk gericht op het maken van water. Hij heeft als basis gedestilleerd water gekocht en daar bepaalde mineralen en hoeveelheden calcium aan toegevoegd om de koffie het beste tot zijn recht te laten komen. 

Als deelnemer krijg je een klein beetje van de wedstrijdkoffie opgestuurd waarmee je dan een eigen recept moet maken. 

Hij is wel fervent gebruiker van een dubbel filter waardoor je koffie wat cleaner wordt.  

Ondertussen wordt de eerste koffie gezet. We houden het standaardrecept van Wendelien aan. De eerste brew is wat dun en mist body waardoor we besluiten de maalfijnheid aan te passen en wat fijner te malen.  

Ook kiezen we ervoor om de extractie tijd te verlengen met 30 seconden om te kijken of de body daarmee in een keer naar voren kunnen brengen. 

Al proevende blijkt onze aanpassingen toch niet de beste keuze te zijn. De koffie wordt wat droog en zit tegen een overextractie aan. 

Daarop besluiten we een stapje terug te doen en terug te gaan naar de initiële tijd van 1 minuut brew-tijd. Dit blijkt meteen een goede set, de koffie heeft veel meer body en zoetheid maar blijft wat droog in de finish. Om wat meer zoetheid en uitgesproken fruitsmaken naar boven te krijgen besluiten we wat hoger te doseren. 

Daarnaast proberen we bij het volgende recept de twee verschillende zetmethodes: inverted en regular 

De nieuwe brew op de regular methode is veel zoeter, heeft een mooie body en het droge is er gelukkig uit. Dit is de beste zet tot nu toe. 

De inverted brew verschilt niet veel van de ander, het is wat meer in balans al blijkt het wat minder spannend te zijn. We vinden ze allebei goed gelukt.

Het leuke van de Aeropress is dat er dus niet een beste recept is. Meerdere methodes kunnen uiteindelijk een goede kop koffie produceren.  

Eind Recept: 

Regular methode 

 1. Maal 19 gram koffie 
 2. Plaats het filter in het filterbakje en spoel het. Zet de Aeropress op een mok.
 3. Doe de koffie in de Aeropress
 4. Giet 230ml water, net van de kook af, in een keer op de koffie 
 5. 4x roeren
 6. Zet de ‘plunger’ op de aeropress en trek het vacuum zodat het water er niet aan de onderkant uitloopt.
 7. Duw na 1 minuut de plunger in 30 seconden na beneden. 
 8. Stop zodra je lucht hoort ontsnappen

 Enjoy  

Groet Wendelien en Jessica

 

 

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. in het recept van 2015 world champioship Aeropress winnaar, druk je tot de 1. waardoor je de laatste bitterheid er niet door drukt. (de bron daarvan kon ik, na lang zoeken, niet meer terugvinden).

  ik heb het geprobeerd en ervaarde dat ook. wel zo lekker.

Plaats een reactie