Misschien wel het meest onderschat maar o zo belangrijk, de maalgraad van je koffie. Zeer grove voor de cafetière, stof voor Turkse koffie en fijn als zand voor een espresso.

Helaas is het niet zo dat je een voorgemalen pak koffie voor elke zetmethode kunt gebruiken.

Je zult voor elke zetmethode een andere maalgraad moeten hebben, het heeft namelijk invloed op de smaak.

Ik kom het regelmatig tegen, iemand heeft flink geïnvesteerd in een mooi espressomachine. Al tijden zijn ze bezig met de aankoop en hebben ze websites afgestruind naar informatie en prijzen vergeleken. Want de thuisbarista moet flink in de buidel tasten voor een top exemplaar.

Uiteindelijk is de aankoop gedaan en komen ze er achter dat het zetten van een goede espresso toch niet zo makkelijk is als het lijkt.

Waar ze (meestal) niet over hebben nagedacht is het aanschaffen van een goede bonenmaler.  Jammer, want een maler helpt je juist bij het instellen van de maalgraad en is dus onmisbaar bij het zoekproces naar een goede koffie en/of espresso.

Hoe zit dat dan? Waarom kan ik niet overal dezelfde voorgemalen koffie voor gebruiken?

Het heeft allemaal te maken met de extractie.

De betekenis van het woord extractie is als volgt:

Extractie is een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase.

Extractie in de koffie betekent dat we smaken en aroma’s van de koffieboon onttrekken door middel van vloeistof, in dit geval, water.

Extractie heeft alles te maken met de maalgraad van de boon, de temperatuur, de hoeveelheid van het water en de tijd dat deze twee met elkaar in aanraking zijn.

Een koffieboon heeft zowel aangename als onaangename smaken in zich en de kunst is om de aangename in het kopje op te vangen.

Hoe meer koffiedeeltjes er zijn des te meer extractie er plaatsvindt.

Als water te lang met heel kleine koffiedeeltjes in aanraking komt dan zal het heel veel smaken extraheren (opnemen) wat resulteert in een bittere koffie, bijvoorbeeld een Turkse koffie.

Gebruik je nu een hele grove maling dan zal het geheel wat meer in balans zijn en krijg je een koffie zoals je die met een cafetière zet als resultaat. Dit heeft nogal wat verschil in smaak.

Dus hoe fijner de maling en hoe langer de extractietijd, des te meer smaken er in je koffie zullen komen.

En andersom geldt dit net zo: hoe grover de maling en hoe korter de extractietijd, des te minder smaken er in je koffie komen.

Verschillende Koffie Maling

 (bron: clarity2009.blogspot.nl)

Je bent dus op zoek naar een balans.

Welke maalgraad moet je gebruiken voor welk soort koffie?

Voor elke zetmethode zul je een andere maalgraad moeten gebruiken.

Een filterkoffie heeft een veel grovere maling nodig om tot het gewenste resultaat te komen dan een espresso. Een espresso wordt namelijk in zeer korte tijd gezet en zal dus in korte tijd veel smaken en aroma’s tot zich moeten nemen. Daardoor is de maalgraad van een espresso fijner dan van een filterkoffie.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een schema gemaakt waarin je een idee krijgt over de maalgraad per zetmethode.

Zetmethode Maalfijnheid
Cafetière Zeer grof
Filter grof
Snel filter grof
Espresso fijn
Turkse koffie Zeer fijn, als stof

Een ander goed geheugensteuntje is het inbeelden van een trechter.

In de trechter doe ik als eerste kiezelstenen en laat daar een kopje water over vallen. Zal dit water snel of langzaam door de trechter stromen? Snel natuurlijk omdat er veel ruimte tussen de stenen is. Water zal namelijk altijd de weg van de minste weerstand zoeken.

Maar wat gebeurt er als ik de kiezelstenen verwissel voor zand? Dan zal het water er veel langer over doen om door de trechter te lopen. Er is meer weerstand doordat er minder ruimte is tussen zandkorrels dan kiezelstenen.

Dit geheugensteuntje kun je altijd toepassen als je de juiste extractietijd wilt bepalen.

Gebruik je grof gemalen koffie dan zul je zien dat de extractietijd korter is dan wanneer je fijn gemalen koffie gebruikt. Er wel vanuit gaande dat je dezelfde zetmethode gebruikt.

Welke smaak haal je uit je koffie?

Met onze tong kunnen we vijf smaken waarnemen: bitter, zuur, zoet, zout en umami.

Bitter en zuur zijn de smaken die je altijd in een koffie zult tegenkomen. Door de maling van je koffie aan te passen kun je deze smaken extra naar boven laten komen of juist niet.

De standaard vuistregel die we hanteren gaat als volgt: hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Hoe fijner de maling, des te meer bitters.

De uiteindelijke smaak van je kopje koffie kun je dus het beste beïnvloeden door zelf je bonen te malen. Daarnaast zijn hele koffiebonen veel langer lekker van smaak dan wanneer je gemalen koffie koopt.

Welke koffiemolen past bij mij?

Koffiemolens zijn er in vele soorten en maten. Het allerbelangrijkste wanneer je er een aanschaft is dat je de maalgraad goed kunt instellen.

Koffiemolens hebben ofwel platte of conische maalschijven. Je kunt zowel met een hand- als een elektrische molen van start gaan.

De Hario HandmalerZelf gebruik ik thuis al jaren een Hario handmaler. Inmiddels zitten er al barsten in het glazen opvangbakje maar hij doet nog steeds precies wat ik wil.

Toen ik een aantal jaar geleden begon in de koffie en deze molen kocht wilde ik niet meteen heel veel geld uitgeven aan een elektrische. Mijn huishouden is niet heel groot ik hoef dus niet veel koffie te malen waardoor een handmaler prima voor thuisgebruik is.

Met welk apparaat maal jij je koffie? Ik ben erg benieuwd of het de resultaten geeft die je wenst!

photo credit: _-0-_ via photopin cc

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

  1. Hi Jessica,

    Jaja een knappe espresso maken is zo makkelijk nog niet..ben zelf in bezit van een Boretti Barista en een maler die ik gebruik van oude Gaggia Paros, welke een aparte maler heeft.. Nu is de maalgraad prima en de doorlooptijd ook..en kan deze zo fijn malen dat er bijna geen doorloop meer plaats vind..maar toch krijg ik elke x een andere smaak uit mijn machine met dezelfde handelingen..zou het toch aan de kwaliteit van de maler liggen..? Ook al maald deze tot. zeer fijn..? m.a.w maar zou een betere en zwaardere maker met de zelfde maalgraad verschil in smaak teweeg kunnen brengen..? Ben benieuwd naar je reactie. Gr Roberto

    • Hi Roberto,

      Weeg je de hoeveelheid koffie die je gebruikt? Een gram meer of minder koffie kan namelijk veel smaak verschil geven.
      Wat ook kan helpen is om de eerste gemalen koffie die je uit de molen haalt weg te gooien. Als je niet zo vaak achter elkaar koffie zet dan blijft er gemalen koffie achter in de molen die vervolgens oud wordt en een smaakafwijking geeft bij het zetten.

      Belangrijkste reden waardoor het mis kan gaan: oude maalschijven. Wanneer heb je voor het laatst de maalschijven vervangen?

      Het belangrijkste van een molen is dat bij het malen de deeltjes fijnheid constant is. Kijk maar eens goed naar je maling er zitten altijd wat grotere en kleinere stukjes bij elkaar. Dit zal ondanks een meer professionele (en duurdere) molen zo blijven. Echter bij een professionele blijven deze stukjes constant van grootte, of je nu vaak of minder vaak maalt. Een duurdere molen hoeft niet altijd de oplossing te zijn maar werkt wat nauwkeuriger.

      Ik hoop dat ik je zo verder kan helpen!
      Excuses voor de late reactie.

      Groetjes Jessica

      • Vergeet niet dat je maalschijven ook warm worden. Door het verwarmen van de maalschijven krijg je uiteindelijk ook een andere ”soort” melange uit je koffie. Dit is het nadeel van directe malers ten opzicht van reservoir malers. Het nadeel van reservoir malers is wel dat je de gemalen koffie natuurlijk niet een hele dag of 2 moet laten staan/luchten want dan krijg je alsnog smaakverschil.

      • hey Jessica kan het ook niet liggen aan de bonen zelf? volgens mij zelfs al koop je het zefde merk en tippe je elke oogst en branding zal tog een kleine afwijking hebben op smaak tenzij je van de zelfde oogst en het zelfde moment van branding hebt. of ben ik hier fout?

  2. Leuk artikel, ondertussen bestaan er ook wel al héél goeie automatische koffiemolens die het werk voor jou correct kunnen doen

    • Ja gelukkig wel! Er zijn inmiddels veel verschillende molens: hand, elektrisch, met of zonder doseerhuis. De keuze is reuze!
      Helaas is er nog geen ‘smart-molen’ op de markt die al het werk voor mij doet en zul je nog steeds zelf de maalgraad moeten instellen.

  3. Hi Jessica.
    Helemaal eens met je comment. Veel mensen laten zich verblinden door de bling bling van de machine terwijl de basis de molen vaak minder op de voorgrond staat. Tot ze de eerste shot gaan maken en vragen waarom is het niet de smaak, doorlooptijd etc. Maal nu met een la san marco sm 96 en dankzij de grote schijven 84mm haal ik een heel mooi smaakpatroon uit mijn zelfgebrande bonen. Een goede maler is een pré.

  4. Hi Jessica,

    Ik heb een elektrische maler van Bodum alleen vind ik het moeilijk om in te schatten wanneer ik lang genoeg gemaald heb (voor een grove maling voor mijn french press) ik vroeg me af of jij hier een handig trucje voor hebt?

    • Hallo en bedankt voor je bericht.
      De ideale maalfijnheid voor de cafetiere is een behoorlijk grove maling.
      Heb je een blade molen? Oftewel een molen waarin een mes ronddraait? Die heeft als nadeel dat als je even niet oplet je bonen heel snel fijn gemalen zijn. Daarnaast is het lastig om je maalfijnheid op de langere termijn gelijk te houden. Mocht je dit vervelend vinden dan is een handmolen misschien een goede optie voor je.

      Op de foto in dit artikel van de verschillende maalfijnheden (bron:clarity2009.blogspot.nl) de meest linker van de onderste rij, dat is ongeveer de maalfijnheid die ik aanhoud bij het zetten van een cafetiere.
      Hierbij is mijn standaard recept: 30 gram op een halve liter water en 4minuten laten trekken. Succes.

  5. Dag Jessica,

    Ik heb, o.a. op basis van jouw advies, een Hario handmaler aangeschaft. Alleen vertelde de verkoopster bij Simon Levelt dat ik met dergelijke malers de bonen nooit fijn genoeg kan malen om een goede espresso te zetten met een Gaggia Classic. Voor een echt goede maling adviseerde zij een elektrische maler, met natuurlijk een prijskaartje van 250 euro. Heb jij toevallig een minder prijzige suggestie? Maalt de Hario in jouw optiek fijn genoeg?

    Alvast bedankt!

    Groet,
    Vera

    • Hallo Vera,

      Bedankt voor je berichtje. Ik heb a.d.h.v. jouw opmerking (of eigenlijk die van Simon Levelt) de proef op de som genomen. Het is mij wel degelijk gelukt heel fijn te malen met mijn Hario Skerton. Zelfs zo fijn dat het er bijna niet uit komt en na wat afstellen kwam er een hele lekkere espresso uit mijn machine..

  6. Hallo Jessica,

    Ik heb van koffie ook een leuke hobby gemaakt.
    Ik heb een Siemens EQ5 volautomaat met keramische schijven, waaruit we heerlijke koffie krijgen en espresso voor cappuccino (met een Nespresso Airo opschuimer). 10 jaar geleden had ik een klein espressoapparaat gekocht van Krups met een piston. Omdat dit een erfenis was uit een eerder huwelijk, is deze op de zolder beland en niet meer gebruikt. Tot een maand geleden ik heb weer tegen kwam en ging gebruiken. Omdat ik meer ging lezen en een perfecte cappuccino wilde, ben ik gaan kijken naar een andere machine. Ik ben begonnen om me te verdiepen in een professionele maler en die heb ik op marktplaats gevonden. Het is een Casadio Theo 64 grinder geworden. Nieuw rond de 1500 euro, nu 75 euro met prima maalschijven. Een horecabedrijf in Nijmegen had er 4 staan en wilde omdat het personeel er niet goed mee kon omgaan 1 andere machine hebben waarmee iedereen overweg kon. (soort Brownies en Downies) Heb heb helemaal schoon gemaakt en weet ook nu hoe het binnen werk en maalschijven eruit ziet.
    Nu ik dus verder kijken naar een professioneel espressoapparaat. Ik heb een prachtig apparaat gevonden Ascaso Duo steel Professional van 3 jaar oud, weinig gebruikt. (Nieuw 999) Voor 300 euro was ik de nieuwe eigenaar.
    Ook deze gedemonteerd en goed schoongemaakt, ook het deel wat nagenoeg dichtzat, dus nooit schoongemaakt denk ik wat boven de piston zat en het extract door moet lopen. De machine weegt 15 kg, heeft een grote boyler 325 ml en een speciale unit voor gelijktijdig stoom als dit eventueel moet. Verder een prachtige RVS buitenkant, blauwe lichtjes die gaan branden of uitgaan als het gereed is per onderdeel. Een drukmeter hoeveel bar er klaar staat.
    Ik ben een gelukkige en blije Barista in wording!

    Mijn vraag; de maalgraad van de koffie
    Ik lees dus niet poederachtig (Turks), maar fijn zandkorrels, klopt dit?
    Heeft u een advies hoe ik dit het beste kan afstellen? Eenmaal ingesteld is het goed.

    Gr. Hans

    • Hoi Hans,
      Wat leuk dat je zo enthousiast bezig bent!
      Ja, je hebt het goed: geen poeder maar meer richting fijne zandkorrels. Om dit zo goed mogelijk ingesteld te krijgen zul je voornamelijk moeten proberen.
      Begin met een lege molen en draai de maalschijven helemaal op elkaar (niet aanzetten). Draai ze dan een hele slag van elkaar af en doe dan pas de bonen erin. Begin met malen en espresso zetten, time hoe lang het overdoet en proef je shot. Zie je druppels? Draai de maalschijven dan nog iets verder uit elkaar. Stroomt het er uit? Draai dan nog iets fijner. Onthoud wel dat je variabelen (grammen in je filterdrager en volume in je kopje) hetzelfde houdt.

      Succes!

  7. Hoi!

    Ik heb een Quickmill 820 en daarbij een Solis caffissima iq 168 maler. Deze maler is heel fijn omdat je duidelijk aan kan geven wat voor maling je wil en de hoeveelheid. Echter kan ik met de fijnste maling geen goede espresso zetten op mijn Quickmill. Hij loopt te snel door. Ookal is de maling heel fijn en werkt het op andere apparaten wel.. Zelf in de winkel op een ander Quickmill geprobeert en dat werkte ook.
    De medewerker kon mij hierin verder niet helpen.
    Maler en espressoapparaat werken zoals het hoort. Echt? Is de maling dan niet espresso waardig? Jessica, heb jij misschien een goeie tip?

    Gr Esther

    • Hoi Esther,

      Wat vervelend dat het thuis (nog) niet lukt. Kan het met de hoeveelheid koffie te maken hebben?
      Misschien kan het zijn dat je te weinig koffie in de filterdrager doet. Gebruik je de enkele of de dubbele filterdrager?
      Wellicht lukt het wel als je de dubbele gebruikt en daar 16-18 gr koffie in doet.

  8. Beste Ester,
    Je zou de service afdeling van Solis kunnen bellen
    http://www.solisonline.nl/service

    Hij vertelde mij dat er een paar oorzaken kunnen zijn:
    – het filter in de piston (de gaatjes te groot) (een ander piston proberen).
    – Niet elke boon kan even fijn gemalen worden (een ander boon proberen)
    – De maler moet opnieuw intern afgesteld worden in de fabriek.

  9. Goedemorgen,
    Ik heb ook een vraag over de maalgraad van de koffie.Ik heb een jura ena 9 koffiemachine en gebruik de bonen van beukenhorst arabica.De maalgraad kan ik instellen van 1 tot 3 en de sterkte van de koffie staat op sterk.Op welke sterkte moet ik nu de maalgraad instellen?

    Gr.Ellen

    • Hoi Ellen,

      Dat ligt maar net aan wat je wilt bereiken. Wil je een sterke en bittere koffie dan zou ik de maalfijnheid op z’n fijnst zetten en de meest sterke instelling. Wil je juist het tegenovergestelde bereiken draai dan de andere kant op. Er is qua instellingen niet echt zoiets als ‘goed of fout’: het gaat om jouw smaak en wat jij dus lekker vindt.

      Experimenteer een paar keer met de instelling en bepaal dan welke stand het beste bij je past.
      Succes en Groet Jessica

  10. Ha Jessica,

    Heb zelf een espresso machine en elektrische maler van Rancilio.
    Bij het doornemen van de vele reacties kom ik nergens een vraag tegen over de ‘vettigheid’ van de bonen.
    Heb zelf het gevoel dat elk merk bonen een eigen vettigheid heeft wat de instelling van de maler beïnvloed.
    Zelfs per pak van hetzelfde merk vind ik dat het iets kan afwijken.
    Dit, samen met de hoeveelheid maling en het wel/niet aandrukken van deze, maakt het in mijn ogen een lastig karwei doordat je veel variabelen krijgt.
    Blijf constant zoeken naar de juiste instelling met als gevolg dat je een te snelle en dan weer een te langzame (of zelfs stopt met doorlopen=ristretto) doorloop krijgt met wel/geen crème laagje.
    Word hier eigenlijk wel een beetje wanhopig/verdrietig van.
    Kun je wat licht in de duisternis verschaffen met enkele tips&trics ?

    Gegroet

    • Hoi Jan Willem
      Mijn ervaring is dat hoe goedkoper de boon en donkerder gebrand des te meer er een ‘vetlaagje’ te vinden is. Eigenlijk is dit olie.
      Een goede espresso heeft vele variabelen waarmee je kunt stoeien: maalfijnheid, volume, dosering, branding, temperatuur van en soort water, druk van de machine en aanstampen, maar vergeet ook niet de versheid en kwaliteit van de koffie die je gebruikt. Om dit allemaal goed bij elkaar te laten komen kan soms nog wel eens een zoektocht zijn. Mijn tips:
      – Kies een wat kwalitatief betere boon, die vooral vers is.
      – Begin met het wegen van de hoeveelheid koffie die je gebruikt en blijf dit consequent doen.
      – Weeg je shot: dus niet het volume maar hoeveel gram er uiteindelijk in je kopje komt. Een goed begin is om een ratio van ongeveer 1/2 te hanteren (18 gr gemalen koffie/ 36 gram in je kopje)
      – Denk niet na over aanstampen, maar doe het altijd! Bouw routine op.
      – Speel met je maalfijnheid tot je bij een lekker smakende espresso komt.

      – Geniet van de zoektocht! 🙂

      Mocht je het fijn vinden om in je zoektocht een beetje extra geholpen te worden dan is wellicht de Barista Skills Foundation training iets voor jou. Hierin nemen we precies door wat je beschrijft, het afstellen van je molen en het opbouwen van routine om consistent te werken en espresso’s te maken. In de menu balk zie je hier meer over.

      Succes!

  11. Ha Jessica,

    Wat een prettige en leuke website heb je !
    Heel informatief, en vooral fijn ( vind ik dan ) omdat je fris en zonder pretenties schrijft.
    Ik heb ook een vraag : sinds kort heb ik een Hario handmaler en ben ik de beste maalgraad van koffiebonen aan het uitproberen. Koffie zet ik meestal met een Bialetti espressopotje en ik hoor en lees her en der dat je het beste iets fijner dan snelfiltermaling kunt maken, maar zelf heb ik een voorkeur voor een heel fijne maling, die dan wel wat bitter wordt (vind ikzelf wel lekker eigenlijk). Ik gebruik niet te dure 100% arabica-bonen.
    Wordt de koffie met wat robusta erdoor aromatischer ? Ik heb het liefst weinig cafeïne, vandaar de arabica.
    En nog een vraag : maal jij elke dag verse koffie ? Eerst maalde ik voor de gehele week, maar na een paar dagen gaat de sensatie van al die aroma’s wel wat achteruit. Bewaar je gemalen koffie in de koelkast of in de vriezer ?

    vriendelijke groet, Heleen

    • Hoi Heleen,

      Dankjewel voor je compliment!
      Koffie wordt niet perse aromatischer met Robusta erin. Wel is het vaak wat goedkoper en heeft het meer een ‘grond’ smaak, pit en meestal wat meer body. Er zit van nature iets meer cafeine in Robusta dan in Arabica, dus als je daar last van hebt zou ik bij de 100% arabica blijven.
      Ja, ik maal elke dag vers, zelfs elke keer dat ik koffie zet maal ik het vlak van te voren vers. Het blijkt zo te zijn dat de aroma’s in koffie al na 15 minuten minder worden. Omdat ik al die mooie aroma’s juist in mijn kopje wil hebben maal ik het per keer precies voor gebruik vers.

  12. Dank voor alle info. Maar ik zoek een nieuwe electrische koffiemolen die instelbaar is voor mijn Bialetti coffeemakers. Heb je een tip?

    • Hoi Francien,
      Er zijn heel veel soorten, merken en prijsklassen in koffiemolen-land.
      Hierbij een aantal merken:
      Solis heeft een aantal leuke modellen speciaal voor de ‘thuis markt’ ontwikkeld.
      Mahlkonig is professioneler en biedt molens aan met meer mogelijkheden en hoge kwaliteit.
      Mazzer heeft mooie en goede molens.

      Groet Jessica

  13. Na jarenlang (niet echt lekkere) senseo’s gedronken te hebben, ben ik vorig jaar overgestapt naar de Solis Primaroma 1010. De koffiebonen maal ik bij elk kopje vers met de Solis 168 Caffissima IQ. Ik had die overstap veel eerder moeten doen! Ik moet nu echt geen senseo’s meer…
    Nu geregeld verschillende merken bonen aan het proberen om het (voor mij) ideale bakje te kunnen zetten.

  14. Op dit moment zet ik koffie met een Solis (piston)machine en gebruik gemalen lavazza qualità oro koffie die je bij de appie kunt kopen. Heeft men hier goeie alternatieven voor om bijvoorbeeld goedkoper of grotere hoeveelheden aan te schaffen? Welke koffie is lekker en betaalbaar?

    • Hoi Rik,
      Ik denk dat het tijd voor je is om in een molen te investeren. Ik durf een weddenschap met je aan te gaan dat dit een hele nieuwe (mooie) koffie wereld voor je gaat openen. Omdat er voor elk budget molens maar ook bonen te vinden zijn kun je alle kanten op.
      Wil je graag tips van andere.. neem dan eens een kijkje in de ‘Koffierevolutie.nl: Gratis Koffie Community’ Facebook groep. Deze groep zit vol met koffie-lovers met dezelfde soort vragen.. en antwoorden 🙂

  15. Ik heb een volautomaat en vraag mij af hoe ik de beste espresso uit het apparaat kan krijgen. De maalgraad is bij mijn machine in 10 stappen in te stellen, de hoeveelheid koffie in 5 stappen en als derde is de hoeveelheid product in iedere hoeveelheid in te stellen. Is het raadzaam om bv. eerst de hoeveelheid product in te stellen in 30 ml. , dan de sterkte op een bepaald niveau om als laatste te gaan timen en de maalgraad hierop af te stemmen?
    Groeten, Peter

    • Hi Peter,

      Ja, dat is zeker een goede invalshoek.
      Volautomaten zijn wel wat beperkter in de instelmogelijkheden, doorlooptijden zijn vaak veel te snel.
      Ik zou meer op smaak de instellingen wijzigen.

  16. Hallo Jessica,
    met een blos op mijn wangen schrijf ik onderstaande aan jou.
    Ik ben 54 jaar en heb nooit koffie gedronken, vind het bittere van koffie niet lekker.
    Nu heb ik een potje oploskoffie gekocht en daar doe ik gekookte melk bij en wat kaneel en soms kleinbeetje cacao, nu vind ik het heel lekker, ik wil nu dus over gaan op koffie zetten, voor visite heb ik senseo wat ik vies vind, zoals al eerder geschreven ik ben nog maar een beginner in koffie, en vind het al gauw te bitter,kun jij mij alsjeblieft op weg helpen ?wat ik het beste kan aanschaffen en vooral welke koffie bonen het zachts zijn, wat jij denkt waar ik mee moet beginnen, ik dacht zelf een koffiezetter te kopen van russell hobbs, die sproeit het water en een elect. koffiemaler (ivm mijn reuma) maar wat mij ook aanspreekt is een cafetiere. het moet ook handig en lekker zijn voor als er iemand binnenloopt. ik heb totaal geen enkel idee wat ik het beste kan aanschaffen, ik zie allemaal zulke dure apparaten, en dat is niet mogelijk voor mij, en de koffiebonen (uit de supermarkt) kom ik ook niet uit. ik hoop dat je mij kunt en wilt helpen?! alvast hartelijk bedankt

    • Hi Renata,

      Gelukkig zijn er ontzettend veel betaalbare opties om een lekkere bak koffie te zetten.
      Een cafetiere is inderdaad een goede optie of een filterapparaat.

      Ik zou als ik jou was weg blijven van koffies die donker gebrand zijn, daar vind je al snel heel veel bitters.
      Zelf malen blijft de beste optie, een goede molen is dan ook essentieel voor een verse kop koffie.

  17. Hoihoi

    Ik heb een “probleem”….ik heb sinds kort een solis 118….mijn verse bonen maal ik met de Solis scala….en die maalt niet fijn genoeg…. nu weet ik niet of het aan de koffie ligt of aan de grinder….. Hoe kan ik dit testen?? Weet iemand waar ik de fijnste espresso koffie kan kopen bijvoorbeeld 250 gram als test?? Super jammer, een nieuwe machine, zonder het gewenste resultaat, de lekkerste espresso….

    • Hoi Ingrid,

      Wat je kunt doen is het volgende:
      – De branddatum checken van je bonen, alles dat ouder is dan drie maanden (mits in een dichte zak met filter) is oud.
      – Zet je grinder op de fijnste stand. Zet een dubbele espresso (grote bakje) weeg 18 gram af en stamp netjes recht aan. Time je shot. Zet er nog twee waarbij je precies hetzelfde doet om te checken of je steeds op hetzelfde punt uitkomt.
      Zo ja, en je tijden zijn echt te kort.. dan is het je maler! (en dus niet je machine.. oftewel ga op zoek naar een betere molen)

  18. Dag Jessica,
    Leuk betoog over het malen van koffiebonen, maar wat je zegt over de stroomsnelheid van water door een bed van gemalen koffiedeeltjes klopt niet helemaal.
    Door een bed van kiezelstenen stroomt het water relatief snel omdat er (procentueel) veel ruimte tussen de stenen is, zeg je. En door een bed van zandkorrels gaat het – door de geringere ruimte – relatief langzaam.
    Die ‘ruimte’ wordt door techneuten aangeduid met het woord porositeit (in het Engels: voidage). Kort door de bocht: porositeit is onafhankelijk van deeltjesgrootte, zolang we praten over simpele uniforme deeltjes.

    Waarom het water dan toch langzamer stroomt door een bed van zand? Omdat de weerstand in dat bed vooral veroorzaakt wordt door wrijving, veroorzaakt door het oppervlak van de zandkorrels. En een bed zandkorreltjes heeft meer oppervlak per volume-eenheid dan een bed kiezelstenen.

  19. Hoi Jessica,
    Wat een leuke site me handige tips!
    Ben zelf een beginner op dit gebied en nu een aantal weken aan het testen en finetunen :-). Heb zelf een electrische Bodum malen en een deLonghi half automaat. Wat mij nu afvraag is wat precies met de doorlooptijd wordt bedoeld? Is dat de exacte tijd vanaf waar je klikt op de knop voor het water tot de allerlaatste druppel in het kopje is gevallen? Ik probeer een brew ratio aan te houden van 1:2. Dus 18 gram koffie en 36 gram espresso. Ik weeg na het doorlopen mn kopje op een weegschaal. Vaak heb ik dus dat na ongeveer 20 seconden ik al aan de 36 gram espresso zit. Kan het zijn dat mijn machine niet fijn genoeg maalt? Of kan het aan iets anders liggen? En hoe weeg ik precies het aantal gram espresso? Ik neem aan het kopje wegen met de espresso inhoud minus het gewicht van het kopje.

    • Hi Henk,
      Dankjewel en ja; met doorlooptijd bedoelen we de tijd vanaf het moment dat je de knop indrukt totdat je hem weer uitzet.
      En nogmaals ja: je weegt op de juiste manier 🙂

      Het kan heel goed zijn dat jouw molen niet fijner kan malen. Het enige wat je dan zou kunnen doen is iets meer doseren (als het nog past).
      En anders ben ik bang dat je naar een nieuwe molen moet gaan uitkijken. Dit is helaas een nadeel van veel thuismolens: het bereik is te klein.

      Groet Jessica

  20. Goeden avon jessica,

    Aantal maanden geleden heb ik van een aardige mevrouw/kennis een koffiemaler gekregen. De merk is mahlkonig type w401 de merk zecht al genoeg en via de marktplaats is gebruikte maler de prijs nog lang niet zo laag. Nu wil ik graag de molen verkopen. Alleen ik kreeg de vraag in hoeverre zijn de mesjes/ schijf nog goet? De maalwerk bestaat uit twee schijfjes boven en onder schijfjes. Hoe kan ik zo iets controleren of de schijf versleten is? İk heb de bovenste kap los gehaald. Naast koffie resten was de schijf kwart deel iets zwart. İs dat een slecht teken? M.v.g.

    • Het is lastig om te zeggen wat de precieze staat van je maalschijven zijn.
      Wat je misschien wel kunt beantwoorden is: wanneer zijn ze voor het laatst vervangen?
      En als je dit niet weet, hoe veel koffie heb je er mee gezet.

      Zie je misschien koffiegruis in je kopje als je de molen hebt gebruikt? Dit is zo’n indicator dat ze toe zijn aan vernieuwing.
      Trouwens een setje maalschijven is niet al te lastig om te vervangen, wellicht kun je dit ook nog doen.

      Succes en groet Jessica

  21. Die (Hario) handkoffiemolen, ik heb er ook zo een 4 jaar geleden gekocht voor € 50,00 of zo incl. verzendkosten. Maar heb er nog één besteld bij Ali-Exr… Is presies de zelfde echter in een bruine doos zonder letters. De prijs € 13,10 inclusief verzendkosten.

  22. Hallo,

    Ik ben toe aan een nieuwe koffiezetapparaat, het liefst wil ik natuurlijk een volautomaat, maar daar heb ik helaas het geld niet voor….,maar ik wil wel eens graag koffie met koffie bonen proberen. Nu kan ik wel kiezen uit een koffiezetapparaat met koffie bonen of een koffiezetapparaat met filterkoffie en de bonen malen met een koffiemolen.
    Wie heeft er advies voor mij, wat zou beter zijn?.

    Ik heb nu een koffiezetapparaat met filterkoffie, maar de koffie wordt niet meer zo warm , heb het apparaat al een jaar of 7 denk ik….

  23. Hoi Jessica,

    echt een mega interessant artikel. Ik ben op zoek naar het juiste recept voor een cold brew!
    Ik zat zelf te denken aan een grove maling zoals cafeteire, 450 gram op 2 liter water! Maar ik ben wel benieuwd wat jij en anderen hiervan vinden en wellicht een ander recept voor mij hebben?

    Groetjes!

    • Hi Elisa,

      Dankjewel!
      Je recept zal een wat sterkere cold brew geven dat je weer als basis kunt gebruiken. Er is niet echt een vast recept dat je hoeft aan te houden, alles gaat immers om smaak.

  24. Hallo Jessica,

    Ik heb de Graef Espresso ES85 alleen ik heb er geen Nederlandse beschrijving van, wat alles heel moeilijk maakt.
    Weet u ook of er een Nederlandse beschrijving van is en zeker van de ES85 ?
    Sinds kort heb ik de koffiemolen CM800 er staat in dat deze 40 maalstanden heeft,ik heb hem op de fijnste stand gezet maar is nog steeds te grof voor mijn espresso.
    Je verwacht toch wel dat er bij deze koffiemolen met zoveel standen er een stand bij zit voor je espresso.
    Ik heb hem gekocht om dat deze molen bij eerdere testen als beste uit de bus komt.
    Weet u een oplossing?

    Vriendelijke groet Cees Schultz

    • Hi Cees, heb je al eens contact opgenomen met het bedrijf of importeur?
      Dikke kans dat zij je kunnen helpen met een NL beschrijving. Ik ken het merk nog niet vandaar dat ik je er niet aan kan helpen.

      Je zou inderdaad verwachten dat je fijn genoeg kunt malen voor een espresso. Hoeveel gram gebruik je in je filterdrager? Als je namelijk te weinig (alles onder de 16 gram voor een dubbel shot) gebruikt loopt het water er ook te snel doorheen.
      Wat je eventueel ook kan doen is de molen uit elkaar halen en opnieuw in elkaar zetten waarbij je even goed kijkt naar de afstand van de maalschijven.

      Succes! Groet Jessica

  25. Hi, leerzaam stukje!

    Ik heb een vraagje. Ik heb een hervulbare capsule gekocht voor mijn nespresso aparaat. Ik drink eigenlijk alleen latte machiatto en wel een zeer sterke versie. Ik doe er meestal 2,5 volle theelepels koffiepoeder. Dan krijg ik een sterke latte met een mooie donkere kleur.

    Echter met de nespresso capsules, ook de originele, is de latte veel minder sterk. Wellicht dat de hoeveelheid koffiepoeder gewoon te weinig is in de capsules. Ik ben daarom op zoek naar een koffiesoort die zeer sterk en volgens mij ook redelijk goed oplost. Heb jij een tip voor mij? Trouwens het gaat mij niet zozeer om de hoeveelheid caffeine, maar meer om een sterke koffiesmaak en een mooie donkere latte.

    Alvast bedankt.

  26. Hallo Jessica,

    Ik ben in het bezit van een Sage Barista Express Black Sesame, nu heb ik vandaag mijn verse bonen binnen gekregen en ik heb ook een keukenweegschaal voor het afwegen van de bonen 18 gram, nu zit erop de zijkant het instel wiel voor de maling gaat van 1 tot 16 in het boekje staat begin op stand 8 maar is dit voor alle bonen hetzelfde heb 3 soorten komen niet uit de supermarkt.

    • Per boon zul je zien dat je een andere maalfijnheid nodig hebt om een lekkere espresso te produceren.

      Wat Sage bedoelt, is dat je bij stand 8 kunt beginnen (voor alle 3 de bonen) en vanuit daaruit gaat experimenteren.
      Dikke kans dat je voor elke boon op een andere stand uitkomt.

      Succes!

  27. Hallo Jessica,

    Kan ik met een gewoon koffiezetapparaat zoals de Melitta Aroma Signature en door zelf verse bonen ietsje grover te malen (met een Baratza Sette 30) dan standaard snelfiltermaling, lekkerdere koffie krijgen? En voor welke boon kan ik het beste als uitgangspunt (referentiepunt) kunnen kiezen met mijn voorkeur voor zoetig, fruitig met een onderdrukte bitterheid?
    Aangezien ik ook af en toe van een sterke Bialetti semi-espresso wil genieten, zou ik hiervoor dezelfde boon willen gebruiken, doch fijner gemalen.

    Een handmolen is geen optie wegens reuma.

  28. Hoi Jessica,
    Wat leuk om een vrouw tegen te komen die zich bezig houdt met koffie. Ik word heel blij van je site.
    Misschien kun je mij op weg helpen.
    Ik heb sinds kort een Saga Bambino plus.
    Ik gebruik in een enkele dubbelwandige houder 8 gram koffie. Ik heb 3 soorten koffie die is medium gebrand van Simon Levelt en is op advies van hun gemalen op stand 3. (als ik de enkelwandige gebuikt dan gaat de koffie echt veel te snel). Ik heb een doorlooptijd van 25 sec maar de eerste 8 seconde hoor ik alleen de motor en pas na 8 seconde begint de koffie te lopen. De koffie loopt er niet helemaal vloeiend uit. Hij hapert soms een beetje. Ik heb dan ongeveer 40 cc koffie in mijn kopje. De koffie is rond de 55 graden als hij in mijn beker zit. Na het opgieten van melk ervaar ik dat de koffie in eerste instantie wel aangenaam smaakt, soms iets bitter, maar na het doorslikken blijft er een zure nasmaak hangen. Soms tot wel een uur daarna. Wat kan ik veranderen om de smaak en dan met name de afdronk te verbeteren. Ik ben eigenlijk op zoek naar een hele zachte en romige cappuccino.
    Alvast bedankt.

    • Hi Karin,

      Dankjewel voor je bericht en compliment!

      Als ik je bericht zo lees kan ik je maar een ding echt adviseren en dat is: schaf een molen aan.
      Door zelf te malen gaat er een wereld aan smaak voor je open. Niet alleen drink je je koffie vers (want na het malen gaat de versheid binnen no-time achter uit)
      maar je kunt veel beter de smaak controleren.

      Nu zijn er honderd en een verschillende molens en in verschillende prijsklassen, dus er moet echt wel iets bij zitten wat past bij jouw wensen.

      Groetjes Jessica

  29. Hi Jessica,

    Heb nu ruim een jaar een Sage Barista Express. Een hele mooie machine, maar het blijft zoeken. Ik heb al diverse bonen geprobeerd, altijd de dag voor of op de dag van verzenden gebrand.

    Nu is er bij deze machine niet alleen de samenhang tussen maalgraad, hoeveelheid en druk, maar ook de noodzaak om dat goed in te stellen. Wat ik bedoel is dat wanneer de drukmeter niet genoeg druk aangeeft, je de maalgraad moet verfijnen en als gevolg daarvan ook weer de hoeveelheid moet vergroten om de juiste vulling van het filter te krijgen (zodat de tamper gelijk valt met de bovenrand). Dus feitelijk kan ik niet de maalgraad aanpassen om een bepaalde smaak te bereiken.

    Helaas is de koffie zelden tot mijn tevredenheid. Ik drink geregeld een doppio, maar thuis is die wel erg sterk. Dus maak ik er een americano van, maar de smaak valt tegen. Voorheen had ik meer succes met de en volautomaat met supermarktbonen. Maar ik ben een echte koffieliefhebber, houd van sterke koffie. Dus ik denk dat ik nog steeds wat mis doe, of de machine is niet goed.

    Wat dat laatste betreft: er zit een intern mechanische in waardoor er water in de lekbak terecht komt bij teveel druk. Dit hoort bij mijn weten bij deze machine (misschien wel bij elke pistonmachine). Maar ik vind dat er wel erg veel water in de lekbak komt (water van het doorspoelen etc vang ik altijd op). Misschien dat daardoor de druk een probleem is. Zit meestal op maalgraad 2-4 van 16 vanwege de druk.

    Heb je tips?

    Groet, Martin

  30. Hallo Jessica,

    Ben sinds heel kort, vorige week, bezig echte espresso te maken. De volautomaat wil ik proberen minder te gebruiken. Ben veel aan het lezen en op Youtube aan het bekijken.
    Heb een Solis Gran Gusto aangeschaft en een Solis Scala Zero molen.

    Heb er al wel goed smakende espresso uit gekregen, zoet en redelijk vol van smaak maar krijg er absoluut geen cremelaag op. Op stand 3 van de molen smaakt de koffie echt goed maar er weigert een cremelaag op te komen. Kan het ook door te veel tamperdruk of juist te weinig komen, of zie kan er nog een andere oplossing zijn voor de cremalaag. Ik gebruik milde (geen dark roast) verse bonen.

    Groet en ik blijf je blogs en site graag volgen,
    Ko

  31. Ik heb een Quickmill koffiemolen bij mijn Quickmill espresso apparaat. Waar ik geregeld last van heb is het stuiven van de gemalen koffie. Meestal gebeurt het wanneer ik het reservoir heb bijgevuld. Normaal valt de koffie netjes in de houder, maar soms moet ik de houder heel dicht bij de uitlaat opening van de koffiemolen houden en dan nog stuift de koffie er langs. Waar kan dat aan liggen? Ik gebruik Lavazza Barista Intenso koffie in pakken van 1 kg.

    • Hi Wil, dit kan er mee te maken hebben dat koffie statisch geladen is wanneer je het maalt.
      Hierdoor kan het o.a. gaan stuiven/klonteren en vastplakken.

      Wat je ook kunt proberen is even je maalhuis schoonmaken voordat je nieuwe koffie bijvult.

      Groetjes Jessica

Plaats een reactie