Je hebt nu misschien een aantal van mijn artikelen gelezen en een paar andere websites over koffie bezocht. Je ziet al maanden, nee jaren de barista in jouw favo koffietent zijn shots maken die jou al die tijd zo bekoren.

Je hebt boeken gekocht en misschien al een paar keer stiekem voor de etalage gestaan.

Je denkt dat je een espressomachine wilt, maar ik zal eerlijk tegen je zijn…

Je wilt GEEN espressomachine.

Ik ga je proberen uit te leggen waarom.

De meeste thuis apparaten zijn gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Als er een bakje geleegd of gevuld dient te worden gaan er lampjes knipperen en hij spoelt zelf zijn leidingen door.

Als het tijd is voor een ‘grote schoonmaak’ stopt hij er per direct mee totdat jij hem de aandacht hebt gegeven die nodig is. De technologie is gemakkelijk en er zitten meestal niet al te veel toeters en bellen op.

Espressomachines daarentegen zijn wat meer ‘demanding’.

Ik geef je daarom hieronder drie redenen waarom ik denk dat een espressomachine zeer waarschijnlijk niet jouw ding is en hoop ik je te behoeden van een dure miskoop.

1. De Prijs

De kwaliteit van de drank die je ermee maakt heeft heel veel te maken met de kwaliteit van de machine. Zoals Marianne Vos geen olympisch goud haalt op een omafiets zal een barista wereldkampioen ook geen top koffie kunnen maken op een €200,- espressomachine.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

 • 10 Vragen over Koffie
 • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
 • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

En daarmee kom ik op punt 1: de prijs.

Een goede espressomachine start bij €600,-. Daarnaast zul je ook nog moeten investeren in een molen. Een handmaler is een optie maar duurt lang en een goede elektrische molen met voldoende bereik is ook nog een flinke investering.

Ook al heb je het geld, je bent er nog niet met alleen een machine en molen, je hebt ook nog minstens een uitklop la, tamper, thermometer, weegschaal en melkkan nodig. En vergeet de bonen niet!

2. De Moeilijkheidsgraad

Punt twee? Moeilijkheidsgraad! Er is een reden dat jouw favoriete espressobar professionele barista’s met ervaring inhuurt: koffie maken is namelijk een skill.

Zelfs met de meest geavanceerde apparatuur zul je merken dat je veel moet oefenen en proberen voordat jouw koffie ook maar iets lijkt op dat wat ze in een espressobar maken. Plus je zult liters melk, genoeg voor een weeshuis, door de gootsteen spoelen om melk te leren schuimen.

3. Nog Meer Redenen

Ben je nog niet overtuigd? Dan heb ik nog een aantal redenen om niet voor een espressomachine te kiezen:

 • Espressomachines worden ontzettend vies
 • Espressomachines moet je constant schoonhouden om geen smaakafwijking te krijgen
 • Het schoonmaken van een espressomachine bestaat uit meerdere stappen
 • Een espressomachine neemt veel ruimte in op je aanrecht
 • Vergeet de dure koffiemolen en de rest van de accessoires niet die je nodig hebt om espresso te zetten
 • ’s Ochtends snel koffie maken zit er niet in
 • Het is niet leuk om tijdens een verjaardag uren bezig te zijn met het instellen van de molen en het per keer maken van koffiedranken terwijl de visite zich afvraagt wat je toch allemaal aan het doen bent en waarom het in hemelsnaam zo ontzettend lang duurt voordat ze hun koffie hebben

“Leuk Dat Je Die Espressomachine Loopt Af Te Kraken Jes, Maar Wat Adviseer Je Me Dan Wel?”

In tegenstelling tot een espressomachine kun je veel beter simpelere (en vooral goedkopere) zetmethodes gaan uitproberen. Heb je dan wat extra cash in je zak branden, investeer dan eerst in een goede bonenmaler.

Pas wanneer je…

 • Alle andere zetmethodes hebt uitgepluisd
 • Je hebt verdiept in bonen
 • Een Ethiopische koffie van een Costa Ricaanse kunt onderscheiden
 • Je zonder twijfel en met precisie de bonenmaler kunt instellen

… en nog steeds droomt van het thuis maken van espresso, loop dan – en alleen dan – niet meer langs de etalage maar stap naar binnen en maak je droom waar!

Tot die tijd: lees nog eens een artikel over koffie en de andere (gemakkelijkere) manieren om het te maken en geniet van de skills van de barista in jouw favoriete espressobar.

photo credit: DSCF0603 via photopin (license)

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. Laat ik beginnen met te zeggen dat ik Jessica nu al een tijdje volg en ik vind het super wat ze doet! Ik hoop ook binnenkort een live workshop te kunnen volgen om weer meer te leren over espresso! Espresso maken is voor mij een passie en een hobby zou je kunnen zeggen. Vanuit die gedachte ben ik het met bovenstaande niet helemaal eens. Door een soort toeval had ik al een Vibiemme Domobar machine lang voordat ik begon te begrijpen wat een espresso eigenlijk is. Deze staat al enige tijd op een andere locatie waar, als ik er ben, ik probeer om er een goeie espresso uit te krijgen en ik geef toe dat dat moeilijk is. Op de locatie waar ik op dit moment ben zit ik op miinstens een half uur rijden van echte barista espresso en was ik een paar maanden geleden helemaal klaar met de smaak van Nespresso. Toen besloot ik nog een espresso apparaat te kopen en dat werd een gebruikte Vibiemme Domobar Super met een jaar garantie voor 800 euro. Een goeie deal meen ik. Mocht ik er vanaf willen dan krijg ik dat bedrag er zo weer voor terug. Een paar weken geleden heb ik er ook nog een 2de molen bij gekocht via een vriend van me die een partij horeca spullen te koop had en dat is zo’n enorme Mazzer Super Jolly voor 400 euro. Ook niet slecht denk ik als je bedenkt dat dat nieuw minstens 1750 euro kost. En ja Jessica heeft gelijk, het is niet makkelijk om er een espresso uit te krigjen die hetzelfde is als bij de barista en je moet veel doen om het apparaat echt goed schoon te houden maar ik heb dat er allemaal voor over omdat ik dagelijks beter wordt in het maken van mijn espressos. Het is een passie en als dat voor jou ook zo kan zijn dan moet je gewoon in het diepe springen en er voor gaan. Afgelopen weekend zag ik een barista in Amsterdam kleine papieren cups gebruiken om daar eerst de koffie in te laten vallen en zo te wegen. En hij vertelde me dat het weegschaaltje wat hij daar gebruikte bij een coffeeshop is gekocht en 20 euro kost. Guess what I am doing now? Yep, super leuk dit allemaal. Ja en als je hier inderdaad allemaal geen zin in hebt dan klopt Jessica’s artikel als een bus, dan moet je het misschien niet doen maar voor mij gaat dat dus niet op. Waarom uberhaupt deze reactie? Ik vind het te leuk gewoon, espresso is te leuk om het niet te doen. Oh ja, ik ben niet zo van het opschuimen maar het schijnt dat je dat heel goed kan oefenen met water en een beetje Dreft, zelfde effect als melk. Klinkt gek maar ik heb het zien werken.

  • Haha, heerlijk een reactie vol koffie passie als deze.. dankjewel daarvoor.
   Heel duidelijk dat jij de juiste keuze hebt gemaakt en er wel een ‘hobby’ bij wilde nemen.

  • ik snap het en ik deel de passie. Maar je moet ook eerlijk toegeven dat in de talloze koffiebarretjes vaak (te) zure koffie gepresenteerd wordt. En dat heeft niet alleen met de bonen te maken. Ik mag dan wel een voorkeur voor sterke dark roast hebben, een zachtere koffie met een zuurtje kan er ook best mee door voor de smaak. Maar wanneer ik het gevoel heb warm citrussap te drinken omdat de zuren alles overheersen… Nu ja, lang verhaal kort: ik had zo’n 250 EUR koopje (normaal 450 EUR) en heb die weer verkocht. Nu een Jura S8 van ruim drie keer zo duur. En dat is na een beetje afstemmen tussen onze vaste bonenkeuze en de maalgraad gewoon goed. Geen gedoe met reinigen (gesloten systeem, tabletje erin om de zoveel tijd), waterfilter erin, melkkoeler erbij en met een druk op de knop allerhande koffiespecialiteiten. Wanneer ik een zakje speciale koffie heb, gebruik ik de Gefu handmaler en kan ik vervolgens kiezen tussen de S8 (klepje voor gemalen koffie) en mijn “French press”. Drip coffee kan ik eventueel met een antiek filtersysteem van mijn grootmoeder (koffieglaasje met opzetstuk). En dan is mijn koffie nooit te zuur.

 2. Leuk artikel over espressomachines! Toch vind ik zelf dat een espressomachine óók klein kan zijn, met waterfilter voor onderhoud 1x in de 3 tot 6 maanden (waarbij je een melding krijgt én wordt begeleid door een keuzemenu met opties via het display). Zo zijn er voor iedereen denk ik redenen om er wel of geen te nemen. In veel kan ik mezelf ook wel vinden hoor!

 3. Wat een onzin, een simpel beroep ophemelen alsof het
  een universitaire studie is. Is dat hoe men tegenwoordig
  een cursus koffiezetten verkoopt?

  • Hoi Mike, ben je zelf te bescheiden om je eigen ambacht of passie op een website uit te werken? Over het verzamelen van postzegels vind je ook genoeg liefhebbers die veel te vertellen hebben, geef je daarop dezelfde reacties? Of vond je dat toch stiekem minder interessant?

   Mensen die het enthousiasme van Jessica delen, vinden het vast fijn om de valkuilen te leren kennen. Als jij met weinig al tevreden bent, is dat natuurlijk heel mooi. Ik ben juist dankbaar dat er mensen zijn die anderen helpen om beter te presteren.

 4. Ik vind het gewoon een vies ding en tijd heb ik niet, geef mij maar Nespresso.

Plaats een reactie