Stap een gemiddelde elektronica winkel binnen en je ziet door de vele machines de kop koffie niet meer.

Je wilt gewoon een lekkere bak koffie kunnen zetten en daarvoor niet eerst een opleiding tot barista hebben afgerond om zo een goed beeld te hebben van wat er allemaal te verkrijgen is en wat belangrijk is om te weten.

In dit artikel ga ik je een aantal handvatten en een gemakkelijk te volgen stappenplan geven waardoor je (hopelijk) wat zelfverzekerder een keuze kunt maken.

Om te beginnen ga ik eerst een overzicht geven van wat er allemaal te krijgen is. Naast mooie glimmende espressomachines zijn er namelijk ook goedkopere en eenvoudigere manieren om een lekkere bak koffie te zetten. Mijn moeder zegt altijd: je kunt je geld maar een keer uitgeven, dus wellicht is het handig om eerst duidelijkheid te scheppen in wat er allemaal te krijgen is.

Zetmethodes

Een zetmethode is een mooie naam waarmee we de manier van koffiezetten bedoelen. Een koffiezetapparaat met een filter is bijvoorbeeld een zetmethode maar ook een espressomachine en een volautomaat.

Elke zetmethode geeft jou als koffiedrinker een ander resultaat. Een filterkoffie bijvoorbeeld, een lungo of een cappuccino.

EspressomachineDe espressomachine

Dit is zo’n mooie glimmende machine, zo een die je ook wel in de horeca tegen komt. Alleen dan vaak een slag kleiner zodat hij ook nog op je aanrecht past. Dit is een machine waarbij je een houder, ook wel filterdrager (of in de volksmond: piston) onder een houder draait en waar uiteindelijk zo’n stroperig, powerfull shot espresso uit komt lopen.

Doordat er een pomp in de machine zit wordt de koffie onder hoge druk gezet. Je kunt melk opschuimen met een aparte stoompijp en soms zit er ook nog een pijpje aan vast waar water uit te tappen is.

Door melk of water aan de espresso toe te voegen kun je verschillende soorten dranken als cappuccino en espresso macchiatto maken. Maar er zit geen knop op waardoor het er ‘vanzelf’ uit komt.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

 • 10 Vragen over Koffie
 • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
 • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

Dit is ook precies het hele eieren eten met een espressomachine. Alles is handwerk en geloof me, je moet echt weten wat je doet voordat je hier een goede bak koffie uit gaat krijgen.

Daarnaast zul je voor de ideale koffie deze machine vaak en goed moeten schoonmaken. Denk hierbij na elke koffie die je hebt gezet. (ja echt!)

En om het plaatje compleet te maken zul je naast de machine ook nog een aparte bonenmaler moeten aanschaffen.

Ben je hiertoe bereid, dan kan er een geweldige koffietijd voor je aanbreken waarbij je je kunt verliezen in de talloze koffiebonen die er verkrijgbaar zijn en in de vele variabelen die bij deze manier van koffiezetten horen.

Wil je liever snel en gemakkelijk een kop koffie zetten, dan adviseer ik je niet voor deze zetmethode te kiezen.

Jura KoffiemachineDe volautomaten

Dit is een machine waarbij je wel met een druk op de knop een heerlijke koffiedrank kunt zetten. De machine heeft meerdere keuzes aan dranken en kan naast espresso ook vaak cappuccino en gewone koffie zetten.

Het voordeel van de volautomaat is dat er vaak een bonenmaler in de machine is geïntegreerd waardoor hij altijd vers maalt en je ook geen aparte molen hoeft aan te schaffen. Je kunt bij de meeste exemplaren vooraf de sterkte en het volume aanpassen zodat je de smaak kunt sturen. Daarnaast regelt de machine zelf de temperatuur, de druk en de hoeveelheid koffie dat gebruikt wordt.

Melkopschuimen hoeft niet meer zelf maar wordt vaak automatisch gedaan, zodat je altijd een overheerlijke cappuccino of latte kunt drinken.

Er zijn ook volautomaten die gebruik maken van een cup of pad. Je kunt er dan voor kiezen om daarnaast nog een losse (automatische) melkopschuimer te gebruiken.

Het onderhoud van deze machines is nog goed zelf te doen. Eens in de zoveel tijd, vaak geeft de machine dit zelf aan zul je moeten ontkalken en ontvetten. Daarnaast is het een kwestie van omspoelen, bijvullen en leeggooien.

Het lastige is dat er binnen de volautomaten juist ontzettend veel keuze en prijsverschil is. Instap modellen die voor €250,- verkocht worden tot machines waarbij je het tienvoudige neerlegt.

KoffiezetapparaatSlow Coffee

Onder de noemer slow coffee vallen alle filter en opgiet methodes. Denk hierbij aan het standaard filterkoffiezetapparaat dat we allemaal nog voor de Senseo gebruikte. Hierbij wordt water op koffie gegoten dat in een papieren filter zit.

Ook de cafetière is een slow coffee methode. Het eindresultaat is een grote mok zwarte filter koffie maar het is eenvoudig te bedienen en goedkoop in aanschaf.

Dit is dan ook het grote voordeel van deze manier van koffie zetten; goedkoop in aanschaf en (vaak) gemakkelijk te bedienen. Het grote nadeel is dat het tijdrovend is en je wat voorbereiding moet treffen voordat je je koffie kunt drinken.

Het Koffiemachine Keuze Stappenplan

Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen wat betreft koffie en koffiemachines. Daardoor een kort en gemakkelijk stappenplan dat iedereen kan helpen.

Stap 1: Stel jezelf de vraag welke koffiedrank(en) wil ik drinken?
Wil je net zulke mooie cappuccino’s als in je favoriete espressobar op de hoek maken of liever alleen maar zwarte koffie drinken, of allebei?

Door voor jezelf duidelijk te maken wat een machine voor jou moet kunnen schep je al heel veel duidelijkheid en zul je het een en ander kunnen wegstrepen. Vergeet bij het beantwoorden van de vraag bij stap 1 niet je (eventuele)huisgenoten.

– Espressomachines maakt alleen maar espresso en espresso gebaseerde koffiedranken. De espresso is de basis van een cappuccino, een latte en een espresso macchiato. Ook kun je uit een espresso machine vaak heet water tappen voor thee of om een Americano te maken.

– Een volautomaat kan vaak met een druk op de knop verschillende drankjes maken. Ben je niet de enige die het apparaat gaat gebruiken maar heb je collega’s en/of huisgenoten die ook zo hun wensen hebben kies dan een volautomaat die je van al deze wensen kan voorzien. Er zijn ook volautomaten die gebruik maken van een pad of cup.

– De Slow Coffee methode zet eigenlijk altijd een versie van een filterkoffie ofwel een koffie die lijkt op een ‘gewone zwarte koffie’.

Stap 2: Hoeveel tijd wil ik besteden om mijn kopje koffie te zetten?
Ik persoonlijk ben niet echt een ochtend mens. Het liefste blijf ik wat langer in mijn bed liggen dan dat ik de tijd neem om wakker te worden, ontbijt te maken en laat staan veel tijd besteed aan het maken van een kop koffie. Ik vind koffie in de ochtend heerlijk, een methode waarbij dit redelijk snel gezet kan worden zou voor mij dan ook ideaal zijn.

Herken je jezelf hierin? Kies dan niet voor een tijdrovende zetmethode als bijvoorbeeld slow coffee. Een volautomaat is zo opgewarmd en kan binnen een korte tijd jou van je koffie voorzien. Een Espressomachine heeft alweer iets langer nodig om warm te worden maar het zetproces zelf gaat dan weer heel snel.

Bedenk goed hoeveel tijd en energie je in je kop koffie wilt steken.

– Espresso machines duren iets langer om op te warmen maar het zetproces is redelijk snel. Je kunt twee dranken per keer zetten.

– Een volautomaat is snel opgewarmd en kan jou daardoor snel een koffie voorschotelen. Je kunt vaak maar een of twee koffiedranken per keer zetten.

– Met slow coffee kun je meestal voor meerdere mensen tegelijkertijd koffie zetten, het duurt alleen vaak wat langer.

Stap 3: Hoe groot is je budget?
Een filterhouder koop je voor ongeveer €5,- een espressomachine voor ongeveer €2500,-. Twee uiterste desondanks maken ze allebei een lekkere kop koffie.

Bedenk voor jezelf hoeveel je wilt uitgeven aan een machine. Laat je hierbij niet alleen maar verleiden door het aankoopbedrag. Een cup of pad machine zijn in aanschaf vaak stukken goedkoper dan een volautomaat, echter is het de cups of pads die ze uiteindelijk toch duurder maken.

Een espressomachine wordt vaak gezien als de heilige graal voor op het aanrecht maar is een behoorlijke tijdrovende en flinke investering.

Naast de machine zul je ook goed naar onderhoud (waterfilters, ontkalkingsmiddel, ontvetters e.d.) moeten kijken en in je calculatie mee moeten nemen. Ook de producten die je daarnaast nodig hebt om je koffie te zetten, denk hierbij aan papieren filters, koffiebonen, pads, cups, bonenmalers, melkkannen, thermometers, weegschalen e.d. Voor je het weet geef je veel meer uit dan dat je had voorzien.

– Espressomachine: aanschafwaarde is hoog. Daarnaast heb je een bonenmaler nodig, melkkannen, tamper, thermometer, weegschaal en nog wel wat attributen. En o ja, vergeet de koffiebonen niet. Ik hoop dat je goed gespaard hebt.

– Volautomaat. Het voordeel is dat de meeste accessoires geïntegreerd zijn, desondanks zul je moeten investeren in onderhoud. Volautomaten zijn er in goedkopere en duurdere varianten waardoor er altijd wel een machine is die bij jouw wensen en portemonnee past.

– Slow coffee is de goedkoopste optie. Voor een paar tientjes ben je klaar en maak je de heerlijkste koffiedranken.

Koffiebonen Zijn Je Smaakmaker

Denk dus goed na over wat bij jouw wensen, levensstijl en budget past voordat je een aankoop doet. Recensies lezen van machines op internet is een goede tip mocht je er niet helemaal uit komen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel aanbieders van merken die allemaal het walhalla beloven.

Vergeet niet dat welke zetmethode je ook kiest, koffiebonen zijn je smaakmaker. De kwaliteit en versheid van je koffie zal voor een groot gedeelte bepalen hoe je cappuccino of filterkoffie gaat smaken. In het verleden heb ik daar een interessant artikel over geschreven.

Welk merk, type en koffieboon bij jou past kan ik je niet 1-2-3 vertellen. Wel kan ik je met dit stappenplan een aantal handvatten aanreiken die de zoektocht wat gemakkelijker maakt.

Ik hoor graag wat je bevindingen zijn in de reacties hieronder. Succes!

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. Duidelijk verhaal Jessica, dit maakt keuze koffiezetapparaat een stuk gemakkelijker.

 2. Ik heb nog nooit een lekkere espresso gedronken die uit een vol automaat kwam. De bonen worden te warm, de meeste mensen gooen er een heel pak bonen in in; niet handig. Vaak gebruikt zo’n machine maximaal 14 gram voor een doppio, etc. Zonde van je geld.

 3. een van de lekkerste kopjes koffie ooit gedronken bij mensen thuis was de meest ouderwetse manier van filterkoffie, maar blijkbaar wisten deze mensen de juiste koffie / maling/ en hoeveelheid te kiezen voor hun kop koffie, de manier van bereiden maakt het grootste verschil

 4. Maar wat is nu de beste koffie prijs/kwaliteit gezien? Een vriend van me zegt dat een gewone Douwe Egberts evengoede bonen bevat dan de meer speciale winkel. Ik ga vaak voor m’n bar winkelen in Marco. Hier staat Douwe weer aan een zeer aantrekkelijke promotieprijs https://www.folderbode.nl/makro/food-vanaf-woensdag-15-08-2018/ . Dit bespaart me heel veel en haal hier dus extra winst uit. Wil heel graag weten of je mee aanraadt om van merk te veranderen?

  • Hi Kurt,

   Er is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Ik denk dat DE een prima prijs/kwaliteit verhouding heeft.
   Al denk ik dat er ook zeker betere koffies te krijgen zijn voor €15,- per kilo.

   Is winst je focus dan denk ik niet dat je mis grijpt met deze aanbieding.

   Groet Jessica

 5. Hallo Jessica, ik las laatst dat in espressokoffie gezet zonder papieren filter veel vet in de koffie blijft en van dat vet kan je slechte (zgn ldl cholesterol) verhogen.
  Weet jij hier wat over?

  Mvg tom

  • Hi Tom, ja dat klopt. Net zoals bij het gebruik van bijvoorbeeld een cafetiere (of french press)

   Om heel eerlijk te zijn denk ik dat een paar kopjes koffie per dag prima in een gezond dieet past.
   Wil je je cholesterol verlagen vraag ik me af of ‘koffievet’ de grote boosdoener is? Wellicht kun je dan beter naar je dieet kijken.

 6. Ik gebruik zelf Jura J9. Heb deze machine defect over genomen. Nieuw zijn ze enorm duur en onderhoud moet worden uitbesteed aan jura. Echter onderhoud ik deze machine volledig zelf waardoor de kosten beperkt blijven. Als je kiest voor een vol automaat kan ik je deze wel aanbevelen. Verder gebruik ik de dark roast bonen van de lidle. Tuurlijk zijn er betere en versere bonen. Maar mijn vrouw (een iets mindere) koffie liefhebben als ik verklaar mij voor gek als ik zeg een keer 250 gram bonen te kopen voor 15 euro. Maar deze zijn naast vele supermarkt merken voor mij wel de betere keuze. Ben ook aangemeld op deze pagina omdat ik zelf een keer van plan ben om verse bonen te branden. Latte arte lijkt me ook leuk, maar heb een best druk leven / werk om daar een keer echt de tijd voor te nemen. Verder vind ik dit een zeer
  Informatieve site. Ga zo door!

 7. Hallo Jessica, goed en duidelijk verhaal. Misschien nog goed om aan te geven dat er volautomaten zijn waar je de zetgroep uit kunt halen en sommige niet (o.a. JURA). Voordeel van het eruit halen is dat de ook de zetgroep goed schoon kunt maken (zie o.a. filmpjes hierover van JURA apparaten op Youtube). Zelf heb ik wel een JURA en deze bevalt mij prima, maar had achteraf graag de zetgroep kunnen verwisselen.

Plaats een reactie