Vanaf vandaag start ik met een kleine serie video’s die ik voor jullie heb gemaakt op de Don Mayo koffieplantage in San Marcos de Terrazu in Costa Rica.

Herinner je nog de foto die bij mijn eerste vlog staat? Waarbij ik kijk naar een dame die een chemex voor ons maakt?

Daar raakte ik aan de praat met Auxi, de eigenaresse van het café en de dochter van de koffieboer en (kwam ik later achter) tweevoudig barista kampioen van Costa Rica.

Zij nodigde ons uit om af te reizen naar de Tarrazu regio en hun plantage te komen bekijken en koffie te cuppen.

Dat laat je je natuurlijk geen twee keer zeggen en vorige week was het dan zover. Auxi en haar vader gaven ons een rondleiding over de ‘mill’ of in het Spaans de ‘beneficio’.

Dit is de plek waar de geplukte bessen tot koffiebonen verwerkt worden en ze liet ons zien hoe zij uiteindelijk tot een hoge kwaliteit koffie komen.

In 2008 hebben ze namelijk de Cup of Excellence in Costa Rica gewonnen. Dit is een landelijke competitie waarbij boeren samples kunnen opsturen en dit wordt dan blind beoordeeld op smaak en kwaliteit.

Kwaliteit staat voor hun hoog in het vaandel en ze doen er dan ook alles aan om dit te bereiken. Zo verwerken ze onder andere hun koffie per lot.

Dit betekent dat de bessen per sectie van het land geplukt en verwerkt worden. Waarom, zul je misschien denken.

Plantages zijn enorm groot, vaak wel honderden hectares, en zijn uitgespreid over bergachtig gebied. Op de ene plek kan bijvoorbeeld meer zon schijnen dan op de andere plek waardoor het micro klimaat anders is, dit heeft effect op de koffieboon.

Dus de plekken waarbij de omstandigheden ideaal zijn houden zij apart van de rest. De verwerkingsmethodes die zij gebruiken zijn; washed, semi-washed, honey en naturals.

Dit zijn verschillende methodes om de koffieboon uit de koffiebes te halen en klaar te maken voor transport of branden.

Elke methode is weer anders en heeft een ander effect op de uiteindelijke smaak van de koffie.

Ik begin de videoserie met een introductie van de koffieplant.

Dat er een bloemetje aan komt dat uiteindelijk uitgroeit tot een bes die weer (meestal) rood kleurt, hebben jullie al kunnen zien.

Maar wat zijn nog meer de kenmerken van een koffieplant? Dat laat ik jullie in de onderstaand filmpje zien.

Na dit filmpje zal ik de aankomende dagen met andere korte filmpjes elke stap uitleggen hoe een koffiebes uiteindelijk wordt verwerkt tot de groene koffieboon.

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie