Praat je met een barista over koffiezetten dan zal hij/zij het al snel over maalfijnheid, extractie ratio’s en opschenktechnieken hebben. Met rode wangen geef je toe dat je eigenlijk niet zo goed weet waar hij/zij het over heeft want je hebt een volautomaat…

Nu zal deze barista hoogstwaarschijnlijk zijn (of haar- je weet maar nooit) krulsnor hiervoor optrekken maar niet Koffierevolutie. Want met jou zijn er legio mensen die voor een all-in-one machine kiezen. En waarom niet? Gemak is toch ook belangrijk!

Elke ochtend minstens een kwartier uittrekken voor je ‘cafeïne shot’? Mhwa, dat zag je niet zo zitten. Zelf je melk opschuimen, malen, schoonmaken, o jee de espresso loopt niet door.. opnieuw.. aargh ik moet gaan.

Ik denk dat ik niet de enige ben die in de ochtend niet te veel negatieve prikkels aan kan en graag zonder al te veel hindernissen een goede koffie drinkt, ongeacht de zetmethode.

Voor ieder type koffiedrinker een volautomaat

Volautomaten hebben de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en zijn nog steeds immens populair. Men is gewend om onderweg, op stations, in de stad en na een goed diner een lekkere kop koffie te drinken. Dan wil je jezelf thuis ook zeker niet te kort doen.

Het fijne van een volautomaat is dat er zo ontzettend veel keuze is in type machines. Ben je een melkdrank (cappuccino, latte macchiato, cortado) liefhebber?

No problem, er zijn meer dan genoeg machines op de markt die meteen de melk voor je opschuimen vanuit een kan of pak en waarbij je met een druk op de knop van je favoriete drankje kunt genieten.

Ben je juist meer een zwarte ‘normale/gewone’ koffie drinker? Ook geen probleem. Er is zelfs een volautomaat op de markt waarbij je zowel een lungo als een filterkoffie mee kunt zetten, zonder al te veel toeters en bellen.

Want ja, toeters en bellen zijn er in overvloed:

– Instellen van je koffiedrank, -sterkte en volume plus besturing per tablet vanuit je luie stoel (Saeco GranBaristo)

– Intelligente warmte systemen om de perfecte temperatuur te garanderen (Siemens EQ8)

– Pulserende extractieprocessen (Jura Z6)

– Zelfs chocolademelk kun je inmiddels met een volautomaat maken (DeLonghi Prima Donna Elite)

Ook fijn is dat de meeste volautomaten gemakkelijk en eenvoudig in gebruik zijn. Is iets op of juist vol? De machine laat het je weten.

Binnen enkele seconden tot minuten zijn ze klaar voor gebruik en het hele gezin kan er net zo ongestoord van genieten door de vele verschillende dranken die ze maken.

Het mooie is dat de volautomaten industrie heel goed kijkt naar de trends, de barista’s en de wensen van de consument op het gebied van koffie. Daardoor kun je bijvoorbeeld nog best het een en ander instellen aan smaak.

Een volautomaat afstellen naar jouw smaakwens

Hierbij een overzicht van de mogelijkheden om smaak te beïnvloeden bij een volautomaat (ongeacht welk merk machine je hebt):

Maalfijnheid

Grote kans dat wanneer je een kijkje neemt in het bonenreservoir je ‘iets’ bij de maalschijven ziet waarmee je de maalfijnheid kunt instellen. Denk hierbij aan een draaiknop of sleutel.

Hiermee verander je de stand van de maalschijven door ze verder van elkaar af of dichter op elkaar te draaien. Dichter op elkaar draaien of ook wel fijner malen zorgt voor een langere extractie waardoor er meer oplosbare koffiedeeltjes in je kopje terecht komen, dit kan uiteindelijk resulteren in meer bitters.

Draai je de maalschijven juist van elkaar af, ofwel grover dan krijg je het tegenovergestelde effect.

Sterkte

Zoveel mensen zoveel wensen. De een houdt namelijk van een sterke bak koffie terwijl de ander prat gaat voor iets slappers. Ook hier hebben de volautomaten-makers een handige oplossing voor gevonden, door gemakkelijk de sterkte van je kopje koffie aan te kunnen passen.

Kijk hiervoor op de voorkant van het bedieningspanel, grote kans dat je een draaiknop, of menu setting vindt om de ‘aroma strenght’  aan te passen.

Hoe sterker jij je kop koffie afstelt des te meer koffie de machine maalt. Zie het afstellen van sterk of slap als een soort volume knop. Wil je meer smaak maal dan meer koffie, wil je minder smaak maal dan minder.

Volume

Wat ook een fijne mogelijkheid is om het volume van je koffiedranken aan te kunnen passen. Hierdoor zal je koffie altijd precies in je servies passen en serveer je geen ‘Haagse bakkies’.

Daarnaast kun je ook nog eens het volume op je eigen wensen aanpassen, ten slotte is een espresso niet voor iedereen precies 30ml.

Elke volautomaat die ik ken heeft een memo setting functie. Hiermee kun je het volume instellen en programmeren zodat vanaf dat moment die instelling ook bewaard blijft.

Let wel op dat bij sommige merken je niet apart de melk en koffie kunt aanpassen.

Bijvoorbeeld: je bent een Latte Macchiato fan, met veel melk en weinig koffie. Een volautomaat zal dan eerst je melk opschuimen en daarna er een espresso aan toevoegen. Twee losse onderdelen die je meestal ook los van elkaar kunt instellen op volume. Sommige merken hebben een vaste verhouding waardoor je dit niet kunt.

Met het aanpassen van het volume pas je eigenlijk ook direct de sterkte aan. Denk maar eens aan een glas limonade. Als je twee glazen vult met evenveel siroop maar bij het ene glas 100ml water toevoegt en bij de ander 200ml water.

Welk smaakt meer waterig? Precies!

En dat is eigenlijk ook wat je doet als je het volume aanpast.

Temperatuur

Deze functie vind je niet op elke machine of bij elk merk. Vaak zie je dit bij de wat duurdere exemplaren. Wat kun je hiermee? Het gaat om de temperatuursetting van het water waarmee de koffie gezet wordt.

Dit heeft niet perse de uitkomst dat je kopje daarmee warmer wordt, nee het gaat om extractie.

Ik geef je een voorbeeld: een was draaien op 30 graden of een was draaien op 60 graden, waar is de kans groter dat je meer vlekken verwijderd? Juist, op 60 graden. Hoe warmer het water is des te meer stoffen er opgelost worden.

En (koffie) stofjes oplossen in warm water is precies wat we doen als we koffie zetten. Dus, hoe heter het water des te meer koffiedeeltjes we oplossen en dat resulteert in meer smaak en/of zelfs meer bitters.

Vind je dat de koffie soms te koud uit de machine komt? Je kopje voorverwarmen is dan een goede oplossing. Een warme vloeistof verliest snel temperatuur, door eerst wat heet water in je kopje te doen kun je dit voorkomen.

Gooi natuurlijk wel het hete water weg voordat je je kop koffie er in doet.

Pads en kups zijn niet goedkoop

Zo zie je maar dat er genoeg mogelijk is met een volautomaat. Het heeft zeker zijn beperkingen tegenover een espressomachine met molen maar ook zeker zijn voordelen.

Alsnog kun je eindeloos variëren met koffiebonen waardoor je ook nog eens de kosten in de gaten kunt houden. Pads en kups zijn namelijk niet goedkoop.

Bedenk dat alleen de koffiebonen in het reservoir doen en water bijvullen niet voldoende is (ook niet voor een volautomatische machine) om je te garanderen van een goede smaak. Schoonmaken, ontkalken en dus instellingen aanpassen heeft bijzonder veel invloed op smaak.

Ik hoor hieronder in de reacties graag welke machines jullie thuis hebben, hoe ze bevallen en of het lukt met het afstellen!

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

  1. Hallo jessica,

    met veel genoegen lees ik altijd jouw toevoegingen en comments op het koffie/espressogebeuren.

    Ik heb inmiddels de ultieme koffiemachinemachine VOLautomaat ontdekt en zal nooit meer iets anders willen…

    Delonghi Lattissima Pro. Nieuwprijs € 400 met twee jaar garantie.
    In combinatie met de vele varianten Nespressocups echt een aanwinst. Is compact, kwalitatief hoogstaand aluminium, een display waar je zelf je keuze kan maken: ristretto, espresso, lungo, cappuccino, latte macchiato, heetwater voor thee of soep en elk kopje vers gezet…
    En alles naar voorkeur in te stellen op een apparaat wat maar heel weinig ruimte inneemt op je keukenblad!
    Geloof me, ik heb echt heel veel geprobeerd en ook begonnen met senseo en hiervoor div. bonenmachines. Het nadeel van bonenmachines, behalve ook nog het onderhoud wat best wel veel tijd kost, is dat de bonen, éénmaal in het bonencanister, met de dag aan versheid terugloopt en dat heb je niet met de cups.
    En er dan elke dag een beetje bonen ingooien is ook een bedrog, omdat zich rondom de grinder ook boontjes bevinden….vrijwel niet te leeg te maken dus.

    Probeer het zelf eens en je zult versteld staan van deze Lattissima Pro..!

    • Hoi Arie

      maar verser dan vers gemalen bonen is er niet echt naar mijn mening, capsules zijn ook ooit gemalen en dan is de versheid ook niet optimaal toch, maar in ieder geval mooi apparaat.

Plaats een reactie