In dit arikel wil ik het graag hebben over de koffiemolen. Het meest (onverdiend) ondergewaardeerde en onderbelichte stukje materiaal op de bar en aanrecht.

En laat ik je dit meteen vertellen: ja, je hebt een koffiemolen nodig!

Van alle investeringen die je maakt om een echte koffie nerd te kunnen worden: dit is de meest belangrijke.

Persoonlijk kan ik er nog steeds niet bij met mijn hoofd als ik hoor dat mensen wel een prachtige espressomachine hebben maar nog steeds voorgemalen koffie kopen.

Als je alle mooie smaken in je koffiekopje wilt hebben zul je zelf moeten malen. Het liefst vlak voordat je de koffie gaat zetten en niet een uur of zelfs dagen van te voren.

Hoe groter de oppervlakte van koffie des te meer aroma en smaak het verliest.

Wat doe je met het malen van een koffieboon tot poeder? Yes, oppervlakte vergroten. Geef het een half uur en ‘poef’: weg smaak!

Zonde.

Dat de koffiemolen de belangrijkste investering is die je kunt maken klinkt misschien een beetje onlogisch. Maar je kunt gemakkelijk weg komen met een koffiezetter van €20,- maar niet met een molentje van datzelfde bedrag.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

 • 10 Vragen over Koffie
 • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
 • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

Er zijn twee type koffiemolens: slagkoffiemolens en molens met een maalwerk.

1. Slagkoffiemolens

Heel kort gezegd: koop dit niet.

Deze molens hebben weinig voordelen behalve dat ze goedkoop zijn in aanschaf. En daarmee gaat het gezegde: goedkoop is duurkoop meteen op.

Wat is ook alweer een slagkoffiemolen?

Dit is een molen waarbij er een mesje (het lijkt een beetje op een keukenmachine) aan een roterende motor zit. Dit mesje zit gemonteerd in een cilinder waar je de koffiebonen in kunt doen.

Deze manier van malen is super ongelijk waardoor je zowel stof als grove stukken koffieboon overhoudt. Dit zorgt voor een heel ongelijke extractie van smaak en aroma wat je niet wil.

Daarnaast worden deze molens snel warm wat weer niet goed is voor de koffieboon.

2. Koffiemolens met een Maalwerk

Deze molens verpulveren de koffieboon gelijkmatig door het gebruik van twee metalen oppervlaktes.

Conische maalschijven doen dit door middel van een conisch gevormde maalmechanisme en platte maalschijven door middel van twee schijven met gekartelde randen eraan.

Voor een goede molen betaal je al gauw rond de €250,- en dit kan oplopen tot in de duizenden euro’s voor een professionele versie.

Beide maalwerken zijn super geschikt voor het malen van koffiebonen, het grote verschil zit hem vooral in de motor en gebruik van materialen: goedkopere molens hebben een motor die heel snel gaat en duurdere molens malen juist weer langzamer.

Snel roterende motors produceren weer sneller warmte wat nadelig kan zijn.

Andere punten waarop je moet letten zijn:

Koffiemolen met Grind on Demand of Doseerhuis

Een doseerhuis of koffiemortuarium is zo’n cilindervormige bak die voor een molen hangt.

Een koffiemolen met doseerhuis

Een koffiemolen met doseerhuis of ook wel koffiemortuarium genoemd binnen de koffiewereld 😀 Bron: Koffiestuff.nl

Door een hendel aan de zijkant van deze bak naar voren te trekken valt de koffie in je filterdrager. Misschien ken je het als een ‘klik-systeem’. In het doseerhuis zit een wiel met spaken die ongeveer zeven gram koffie per ‘klik’  geeft.

Ik hoop dat je weet wat ik bedoel. Deze molens waren zo’n tien jaar geleden de enige molens op de markt en zag je dus overal in de horeca staan. Inmiddels is iedereen van de nadelen overtuigd en gaan we massaal over op de grind on demand molens.

Ik gaf het al, heel flauw, de bijnaam een koffiemortuarium omdat dit soort molens vaak niet op de juiste manier gebruikt worden.

Het doseerhuis wordt volgestopt met gemalen koffie dat daar dan uren en soms zelfs dagen ongebruikt in blijft zitten en niets anders doet dan aroma en smaak verliezen.

Daarnaast is het lastig om met dit soort mechanismes exacte dosering te gebruiken. Een ‘klik’ geeft om en nabij de zeven gram. Maar wil je een goede espresso zetten is ‘om en na bij’ veel te vaag en zeven gram veel te weinig.

Je wilt dus veel exacter werken.

Een grind on demand koffiemolen

Een grind on demand koffiemolen. Je maalt enkel dat wat je direct gebruikt. Bron: Fleur de Cafe

Daarvoor zul je met een grind on demand molen beter uitkomen. Deze molens malen wanneer jij dit wilt en vaak ook direct in je filterdrager.

Daarbij kun je instellen hoeveel de molen per keer maalt door middel van tijd (en bij de allernieuwste machines ook in grammage)  zodat je veel constanter kunt werken zonder weg te hoeven gooien.

Schrijf desalniettemin de molen met doseerhuis niet meteen af. Heb jij namelijk tijd om elk shot te wegen dan kun je dit soort molens ook prima gebruiken. En daarbij zijn ze vaak ook wat vriendelijker voor je portemonnee dan de andere versie.

Traploos vs. Niet Traploze Koffiemolens

Het hele eieren eten met een lekkere bak koffie zetten is de juiste maalfijnheid bij de juiste zetmethode te vinden. Fijne maling voor espresso en grove maling voor filterkoffie.

Nu hebben niet traploze molens deze settingen al voor je geprogrammeerd. Je kunt daarbij vaak uit verschillende stappen kiezen variërend van oplopende cijfers tot gebruik van icoontjes.

Het voordeel is dat je speelveld gelimiteerd is, het nadeel is dat je geen kleine nuances kunt aanbrengen.

En nee, gemalen koffie kun je niet nog een keer door een molen heen halen.

Wat traploos dan kan doen is redelijk voor de hand liggend: je kunt je maalfijnheid in super kleine nuances aanpassen waardoor je speelveld super groot wordt.

Daarentegen kan dit voor de beginnende barista nog al overweldigend zijn want, waar begin je?

3. Handkoffiemolen

Dit is de handmolen die ik zelf ook dagelijks gebruik voor mijn filterkoffies. Bron: Koffiekoning.nl

Handmolens zijn ook een goede optie. Deze molens komen in verschillende soorten en maalwerken: zowel platte als conische maalschijven en zijn meestal niet zo duur in aanschaf variërend van €40,- tot €250,-.

Ik zelf ben een groot fan van handmolens ze zijn gemakkelijk om mee te nemen wat vooral met vakanties erg van pas komt.

Daarnaast drink ik vaak niet meer dan twee filterkoffies per dag waarmee ik het gebruik ook beperk en mezelf geen blessure draai.

Ben je een hardcore espresso drinker en drink je er meer dan twee per dag, dan adviseer ik je de handmolen over te slaan en direct voor een goede elektrische te gaan.

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

 1. Het lijkt er bij de handmolen die jij gebruikt op, dat je deze na het schoonmaken, elke keer opnieuw moet instellen. Dit omdat je de ‘instelschroef’ telkens los en vast moet draaien. Klopt dit? En hoe zorg je dan dat je elke keer de zelfde maalgraad krijgt?

  • Hoi Theo,

   Ja, als je de molen helemaal uit elkaar haalt dan klopt dit.
   Zelf maak ik hem niet na elke keer gebruiken zo grondig schoon. Ik klop de losse deeltjes uit het maalhuis en maak het opvangbakje schoon.

 2. Hallo Jessica, Ik heb een vraag: ik heb een percolator gekocht om zelf espresso te maken. Ik wilde af van de nespresso en zelf met bonen en smaak aan de gang. Ik heb helaas eerst een slagmolen gekocht voordat ik jouw website tegenkwam…;-)
  Ik drink niet meer dan 2-3 kopjes per dag en wil met de percolator en koffieschuimer van nespresso een cappuccino kunnen maken voor andere mensen.

  Als ik niet teveel geld wil uitgeven, welke molen kan ik dan het beste kopen om met mijn percolator te gebruiken?

  • Hi Jon, is een handmolen misschien een optie voor je?
   Ze zijn goedkoop, makkelijk instelbaar en zeer betaalbaar. Mijn eerste handmolen was een Hario Skerton en ik was er zeer tevreden over.
   Nu heb ik een Comandante handmolen (iets duurder maar geweldig)
   Wil je perse een elektrische dan zijn er meerdere opties: Hario, Solis, Mazzer..

   Succes!

   • Die Hario Skerton heb ik ook. Maar ik ben – zonder overdrijven – een half uur bezig met malen voor 30 gram koffie voor een potje Chemex. Wat doe ik in godsnaam fout?

    • 30 minuten is wel heel lang..
     Hmm.. misschien een iets te fijne maling?

 3. Hoi Jessica
  Ten eerste wil ik zeggen dat je goed bezig ben en ik vind het ook leuk om je ervaringen in de koffiewereld te lezen, het zit zo, ik wil graag een goede koffiemolen kopen van rond de 250 euro.
  Heb jij tips, want ik heb nu een goedkoop molentje, juist diegene die jij niet aanraad. Thuis ben ik vooral bezig met koffie zetten en vind het echt heel leuk. Maar er mist een goede molen. Tips zijn welkom!
  Had ik nog een vraag: heb jij ervaring met de caffespresso van Solis?
  Want ik krijg het niet voor elkaar om er een lekker bakkie espresso uit te krijgen, maar dat zou ook aan de afstelling van de machine kunnen leggen, is me verteld
  Groet Simon

  • Hi Simon,

   Dankjewel voor je bericht en compliment 🙂
   Solis heeft ook prima koffiemolens. Heb je daar al naar gekeken?
   Anders zijn tweedehands horecamolens ook goed opties.

   Wat betreft je espresso, wat gaat er mis? gebruik je verse bonen? Vul je de filterdrager wel voldoende?

   Groet Jessica

   • Hoi Jessica, ik heb een ascaso koffiemaler besteld gisteren, en mijn espresso apparaat schijnt wel goed te zijn, het lukt mij alleen niet om goede koffie te krijgen, ik gebruik verse bonen, maar heb nu nog een hele slechte koffiemolen zonder standen. Eentje van 15 euro.. Dus als mijn nieuwe maler binnen is kan ik direct aan de slag!

     • Dank je wel!
      Ik heb nu een Ascaso koffiemolen en deze werkt echt heel erg goed! De koffie uit me Solis espresso machine loopt ook beter en langzamer door, al ben ik een liefhebber van espresso of het liefst cortado, als in Spanje vind ik filterkoffie ook echt genieten!

 4. Oh, had ik nog een vraagje: heb je nog tips om de koffiemolen schoon te maken, want ik heb er tabletten bij gekregen, maar ik weet niet of ik de molen ook nog uit elkaar moet halen om bv helemaal te borstelen ivm koffieresten.

  • Af en toe de maalschijven van elkaar afdraaien en dan goed schoonborstelen. Korrels/tabletten heb ik nooit zelf gebruikt.

 5. Beste jessica,

  Wat een heldere post! Ik vroeg me af of de koffie fijn genoeg wordt voor espresso met de handmaler?

  groetjes,

 6. Voor het maken van Cold Brew’s wil ik zelf de koffiebonen malen. Ik heb dan ongeveer 300 gram nodig. Zou dat reëel zijn om te doen met een handmolen? Of sta ik dan uren te draaien?

  • Hi Marijn,
   Het is mogelijk, al ben je waarschijnlijk wel even (10-15min) bezig. Als je dit elke dag wilt doen, raad ik je aan een elektrische molen te kopen en anders kan het best voor een keer. Beetje spierballen kweken 😉

 7. Hoi Jessica,

  Ook wij begonnen met een (goede)handmatig aangedreven molen van ongeveer 100,- want 450,- voor een elektrische vonden we veel te veel.
  De afstelling ging goed en de cappuccino smaakte prima.
  Achteraf hadden we meteen een elektrische moeten kopen, want als er visite komt dan wil je daar bij zitten in plaats van minuten lang malen-malen-malen.
  Nu hebben we zo’n (dure) elektrische maler en dat bevalt prima. Je neemt ook eerder “even een bakkie”.

 8. Hallo Jessica,

  Ik wil een nieuwe koffiemolen aanschaffen om espresso’s/cappuccino’s te kunnen maken met mijn nieuwe delonghi piston apparaat. Het merk Solis verkoopt 2 soorten. Eentje met 15 maalgraadinstellingen en eentje met 22 maalgraadinstellingen. Zou dit nog heel veel uitmaken om goeie espresso’s/cappuccino’s mee te maken?

  Vr. gr. Richard

  • Ja absoluut. De meer maalfijnheid instellingen des te nauwkeuriger je kunt malen.

 9. Hi Jessica,

  Fijne blog! dankjewel.

  In mijn zoektoch naar ene goede bonenmaler kwam ik je site tegen. Nu ben ik op zoek naar een maler voor filterkoffie. Wat zou jij aanraden? Een maler met 400 functies is dan misschien wel een beetje te veel van het goede?

Plaats een reactie