Koffie in Ierland? Specialty coffee in Ierland? “Are you actually joking!”, zoals mijn goede vriendin Ellie uit Londen zou zeggen.

Ieren zijn thee drinkers en niet zo’n klein beetje ook. Maar gelukkig is ook het koffievirus op dit prachtige eiland neergestreken en is er heel wat te beleven, proeven en de moeite waard om te bezoeken.

De koffiebeurs van het jaar World of Coffee streek dit jaar neer in de hoofdstad Dublin wat voor mij een mooie gelegenheid was om eens in de koffie-scene te duiken van dit land. En omdat ik besloot ook Noord-Ierland te bezoeken, ben ik ook maar eens gaan kijken naar wat er daar op koffiegebied te halen valt.

Lees absoluut verder, want er valt zeker wat te beleven.

3fe

Plan je een reis door Ierland? Grote kans dat je aankomt in Dublin.

Misschien wel de geboorte plek van echt goede koffie in de stad is de bar van 3fe. Inmiddels niet meer weg te denken en een must om te bezoeken. Naast het serveren van heerlijke koffie doen ze het ook zeker niet slecht op lunch gebied.

Een absolute aanrader is om hier je reis door het land te beginnen en vergeet niet een zakje bonen mee te nemen voor je aeropress onderweg 😉

Info: www.3fe.com
Grand Canal Street Lower 32, Dublin 2 (serveren lunch)
Sussex Mews 7, Sussex Terrace, Dublin 4 (alleen coffee to go)

Established Coffee

Mijn reis naar het noorden begon direct na aankomst en na een korte stop in Trim (waar we met een grote pot thee verwelkomt werden 😉 ) en een must-stop in Bru Na Boinne kwamen we aan in Belfast.

Belfast, een oude midsize industrie stad met een levendige historie was wel een van mijn hoogtepunten van de reis.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

  • 10 Vragen over Koffie
  • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
  • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

Ik hou van steden die gemakkelijk te bewandelen zijn. Belfast is hard aan het werk om zijn imago weer wat op te krikken en dat lukt heel goed, de straten zijn schoon en netjes, er is veel te zien en te beleven en je kunt er inmiddels (welk geloof je ook aanhangt) veilig over straat lopen.

Established Coffee is the-place-to-be voor specialty coffee als je in Belfast bent. Een beetje verstopt aan de rand van het centrum zit deze minimalistisch ingerichte espressobar waar ze heerlijke shots maken uit hun Black Eagle machine.

Established Coffee

Toevallig leerde ik de eigenaren Mark en Bridgeen kennen tijdens mijn bezoek aan CoLab Parijs. Een leuk weerzien volgde waarbij we verwend werden met een heerlijke Kenia filterkoffie en een waardevolle koffie kaart voor Noord-Ierland.

Check deze kaart voor de gegevens van onderstaande tentjes:
http://established.coffee/northern-ireland-coffee-map/Niet alleen plekken voor goede koffie in Belfast zijn er op te vinden maar ook bezienswaardigheden en restaurants voor zowel de stad als heel Noord-Ierland.
Info: established.coffee
Hill Street 54, Belfast
(nog) Geen filterkoffie, maar wel overheerlijke taartjes!

(Nog) geen filterkoffie in het Ursa Minor Bakehouse Cafe, maar wel overheerlijke taartjes!

Ursa Minor Bakehouse Cafe

In een klein, kleurrijk kustplaatje genaamd Ballycastle vind je dit (net zo kleine) cafe waar ze heerlijke taartjes en lunch serveren alsmede een heerlijke bak koffie zetten. Helaas serveren ze (nog) geen filterkoffie. 3fe is ook hier hofleverancier van bonen. Zowel dit cafe als het dorp zijn een leuke plek voor een korte stop op weg naar het noorden.

Lost and Found Cafe

Ken je dat gevoel dat je een lazy sunday morning hebt en denkt: de enige reden dat ik zo de deur uit ga is om een goede bak koffie te halen in combinatie met brunch? Super idee! Zeker ook als je op vakantie bent in Ierland.

Maar probeer dan dat gevoel naar een andere dag te verplaatsen. De meeste horecagelegenheden zijn namelijk hartstikke dicht op zondag. Zo ook dit tentje in Coleraine waar ik zo graag naar toe wilde gaan.

Verkeerde timing en zal ik dus nooit weten of dit het waard was om te bezoeken. Op de foto’s ziet het er super uit, laat iemand me weten of het wat was??!!

Na onze teleurstelling in Coleraine zijn we Noord-Ierland uitgereden en richting de rural county Donegal gereisd. Wederom een natuurpracht met uitgestrekte groene heuvels en dreigende luchten waar amper een kip woont.

Voor natuurliefhebbers en avonturiers een hemelse plek. Voor de ‘ik-heb-mijn-voorzieningen-graag-op-nabije-afstand-persoon’ misschien niet wat je zoekt. Gelukkig hadden wij een Aeropress mee met de wedstrijdkoffie van Rob Kerkhoff van Keen coffee en kwamen we dus niets te kort.

Keen brandt overigens de laatste batch van deze unieke koffie op 28 juli 2016, dus als je nieuwsgierig bent is dit je kans!

Sweet Beat Cafe

Voordat we de grote oversteek terug naar Dublin maakte hebben we nog even in Sligo rond gelopen. Wederom een klein stadje dat vol staat met gezellige pub’s, gekleurde huizen en jawel een goede vega/koffie bar. Je kunt mij bijna niet blijer krijgen.

Sweet Beat Cafe

Had ik al gezegd dat Ieren een van de meest aardige en vriendelijke lui zijn die ik ben tegengekomen. Na een gezellig babbeltje over koffie, Sligo en het Ierse voetbalteam begonnen we onze terugreis naar Dublin.

Info: www.sweetbeat.ie
Op de hoek van Bridge Street en Kempten Promenade, Sligo

Ga jij binnenkort naar Dublin en wil je nog meer leuke en goede koffietentjes bezoeken check dan deze link: http://sprudge.com/dublin-5-cafes-41853.html

Ik hoor graag van je als je nog meer goede tips hebt over Ierland en koffie! Slainte!

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie