Wow, deze zomer (of moet ik zeggen nazomer?) had ik niet zien aankomen. We gaan alweer richting de herfst en we hebben nog steeds dagen die bijna de 30 graden aantikken.

Al geeft het me ergens een verontrustend gevoel de overhand zegt: geniet er van! En dat doen we dan maar 🙂

Het geeft mij mooi nog de kans om een leuk en handig artikel te schrijven over een koffie hype die ons de warme dagen door helpt: ijskoffie.

Coldbrew, iced-coffee, cold drip, koude koffie of ‘gewoon’ ijskoffie zijn allemaal termen die gebruikt worden in jouw lokale horeca.

En ik zal je vast waarschuwen: men gaat los!

Los op smaak en nieuwe innovatieve ideeën.

Want waarom een standaard espresso shot mixen met wat ijs, suiker en melk? Als je ook een fruitige koude filterkoffie in tien uur kunt zetten en daar vlierbloesemsiroop  en tonic aan kunt toevoegen?

Tja, je bent purist (of hipster) of je bent het niet.

Het leuke van ijskoffie (ik hou het even bij deze term) is dat je het, echt waar, heel gemakkelijk zelf kunt maken. En dan heb ik het natuurlijk niet over de legio’s poeder mixen die er bestaan.

Echter zul je net als bij de warme variant de verschillende variabelen in de gaten moeten houden om een lekkere smaak te krijgen.

Vind je de ijskoffie de eerste keer niet lekker? Ga dan na wat je kunt veranderen: maalfijnheid, extractietijd, dosering, hoeveelheid water. Het kan er allemaal voor zorgen dat je koude koffie de tweede keer stukken beter smaakt.

Ook qua materiaal hoef je geen extra investeringen te doen, je kunt namelijk ook je filter materiaal (bijv: Chemex, V60 en Aeropress) alsmede je cafetiere en espressomachine hiervoor inzetten.

Ben je dol op de romige milkshake-achtige ijskoffie dan is een blender wel handig om in de buurt te hebben.

Hierbij twee verschillende methodes + recepten die je kunt gebruiken:

Cold Brew:

Het fijne van deze methode is dat je direct koude koffie hebt. Het wordt voornamelijk voor filterkoffie gebruikt.

Bij deze methode zet je de koffie standaard met warm water alleen heb je in je beker/koffiepot ijsklontjes zitten. Doordat de warme koffie de ijsklontjes smelt heb je direct koude koffie.

Belangrijk hierbij is dat je de koffie (de drank) wat geconcentreerder maakt dan normaal. Het ijs zal immers verdunnen.

Deze manier is heel handig als je een of twee drankjes wilt maken en je kunt hier zowel je Chemex, V60 en/of Aeropress goed voor gebruiken.

Welke koffie gebruik je hiervoor? Ik zou voor een filtergebrande koffie kiezen.

Recept voor 1 drankje:

  • Aeropress
  • Beker of (stevig) glas
  • 30 gram gemalen verse koffie
  • 160 ml heet water
  • IJsblokjes (afhankelijk van de grootte, ongeveer totdat de helft van je beker/glas is gevuld)

Bereidingswijze:

Voor dit recept heb ik de ‘inverted’ methode gebruikt. Dat betekent dat de Aeropress op zijn kop staat en ik ‘m moet omdraaien voordat ik de koffie er uit kan drukken.

Houd in gedachten dat de afmetingen en volumes een indicatie zijn. Speel met de variabelen om jouw ijskoffie uiteindelijk super lekker te laten smaken.

Laat de ijsblokjes nog even in de vriezer zitten en richt je eerst op het maken van koffie.

Je ziet dat we veel meer grammen koffie gebruiken dan bij een normale Aeropress brew. Dat is omdat we nu een concentraat willen maken die we later met de ijsblokjes laten afkoelen en verdunnen.

Laat het water en de koffie ongeveer anderhalve minuut met elkaar in aanraking en roer nog even een keer goed voordat je het filter er opdraait.

Draai de Aeropress om en druk de koffie er in ongeveer 30 seconden uit.

Verdun en koel je koffie nu af door er ijsklontjes bij te doen.

Ben je in een creatieve bui?

Kijk eens in je (koel)kast en ga opzoek naar kruiden en/of andere dranken die je er aan kunt toevoegen. Misschien wordt het niets, misschien verras je jezelf wel.

Espresso manier:

Deze ijskoffie dronk ik in Costa Rica en was heeuull lekker!!

Deze ijskoffie dronk ik in Costa Rica en was heeuull lekker!!

Al ben ik een enorme fan van filterkoffie en is dat ook voor de koude variant mijn favo methode.. soms, heel soms is een klassieke ijskoffie gemaakt met heel veel suiker en room niet te versmaden.

Hierbij een recept dat ik opgepikt heb in Costa Rica en echt ‘heul’ lekker is.

Je hebt hiervoor wel een blender nodig.

Recept voor 1 drankje:

  • ½ rijpe banaan
  • 2 shots espresso
  • handje ijsklontjes
  • theelepel kaneel
  • 1 glas volle melk
  • Eetlepel chocolade stukjes

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de blender en wacht tot het een romige massa is geworden. Serveer in een mooi glas en genieten maar.

Ik ben benieuwd naar jouw recept!

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

  1. Dit ga ik vanavond meteen proberen, hopelijk is het dan nog steeds zo warm 😉

  2. Je kunt ijsklontjes gebruiken, maar ik heb koffie-ijsklontjes. Scheelt weer qua smaak.

    Vincent

  3. -35 gr Middelfijn gemalen koffiebonen
    -300 ml koud water
    – beide in een kan
    – 24 uur in de koelkast
    – koffie door filter laten lopen.
    – Gefilterde koffie in ijsklontzakjes doen en invriezen.
    – 4 a 5 klontjes met wat water, melk of bolletje vanille-ijs
    – mixen met de blender.
    Evt nog een scheutje caramelsiroop.

Plaats een reactie