De zoektocht naar goede koffie in elke stad, elk land en elk continent is er een zonder einde. Dit keer bracht Co-Lab, een sprekers event over koffie, mij naar Parijs.

Een paar dagen na de verschrikkelijke aanslagen besloot ik toch na deze prachtige stad te gaan en eens polshoogte te nemen hoe het er met de specialty coffee aan toe is.

Ik geef meteen toe, ik heb een weirdo-tik en dat is dat ik dol (ja echt dol) ben op metro’s (ja op metro’s) en dan vooral op metrosystemen. Ja lach maar..

Zo’n ondergrondse stad waar je op straat niets van merkt, duizenden mensen die zich op die manier door de stad verplaatsen alsof je een duik neemt in de zee en even je hoofd boven de oppervlakte steekt om te kijken waar je bent.

De fun zit hem in het zo snel mogelijk vinden van de weg door het labyrint van metro’s om op de plek van bestemming uit te komen.

Waarom ik dit precies opschrijf weet ik ook niet want wat ik heb gedaan in Parijs is namelijk zo veel mogelijk door de stad gelopen 🙂

En dat was maar goed ook. Op weg naar mijn koffie event liep ik namelijk mijn eerste espressobar ever in Parijs tegen het lijf genaamd Cafe Strada. Het was lunchtijd dus ik besloot maar meteen een hapje er te gaan eten.

Cafe Strada

Strada is een klein tot midsize bar waar zowel koffie als lunch geserveerd wordt. Studenten hebben deze plek al omarmd want ik had nog net het laatste plekje bemachtigd tussen alle Apple Macbooks in.

De aardappelsoep was heerlijk, de filterkoffie fluweel zacht en zoet. Zoals de naam al zegt werken de gedeeltelijk Nederlandse Barista’s op een La Marzocco Strada. Een fijne eerste kennismaking met specialty coffee in Parijs.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

  • 10 Vragen over Koffie
  • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
  • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'
Cafe Strada
Rue Monge 24
Parijs
www.stradacafe.fr
Brander: L’arbre a cafe + wisselende branders
Jummie! Heerlijk lunchen in Cafe Strada :-D

Jummie! Heerlijk lunchen in Cafe Strada 😀

Telescope Cafe

De volgende plek waar ik naar toe liep was de plek waar de inschrijving van het CoLab event was, Telescope cafe. Een inimini espressobar in een klein straatje. Een no-nonsens cafe waar je echt alleen maar voor koffie kunt komen.

Op het moment dat ik daar kwam was het druk met inschrijvingen, mensen die in en uit liepen en ik voelde me een beetje verloren tussen de vaste gasten die ook niet zo goed wisten wat ze van al die reuring vonden.

Wellicht lag het aan het moment maar ik miste sfeer en het gevoel van gastvrijheid. Waarschijnlijk is de koffie top maar door de grootte van de bar voelde het mij wat te benauwend aan.

Telescope Cafe
Rue Villdo 5
Parijs
www.telescopecafe.com
Brander: Koppi, Coffee Collective en Tim Wendelboe kaffe

Honor Cafe

Een absolute verrassing was Honor Cafe. Een kerstmarkt/kiosk-achtig stalletje in het midden van een van de chiquere wijken van Parijs. Het is wel even goed opletten want het zit in een binnenplaats van een appartementen complex net van de straat af.

Ik leerde een van de barista’s, Jessie van Honor, op het CoLab event kennen terwijl we allebei vol voor het kaasplateau gingen dat (als borrelhapje) werd geserveerd. Haar enthousiasme haalde me over om de volgende dag een kijkje te komen nemen.

In deze outdoor bar wordt ontzettend leuk en creatief met ruimte om gegaan. Koffie’s worden met een Synesso gezet en ze hebben een arsenaal aan filtermethodes die je ook meteen (net als de bonen) kunt kopen.

Jessie en Daniel waren de enige barista’s in Parijs die ook echt de tijd namen om een gesprekje met de gasten aan te gaan waardoor het een beetje voelt alsof je bij vrienden op bezoek gaat.

Honor Cafe
Rue du Faubourg St Honore 54
Parijs
www.honor-cafe.com
Brander: Coutume
Honor Cafe

In plaats van een krant koop je bij deze ‘kiosk’ overheerlijke koffie!

Ten Belles

Als ik aan een espressobar denk met Australische invloeden dan denk ik dat Ten Belles dicht in de buurt komt van mijn verwachtingen. Er hangt een relaxte vibe in Ten Belles cafe waar naast heerlijke espresso’s uit El Salvador ook de meeste goddelijke taarten en healhty lunches geserveerd worden.

Het heeft zo’n kleine vide waarvandaan je zo op de barista en de rest van de bar uitkijkt en je prima de rest van je middag kunt spenderen, in mijn geval met een fijn boek. Ga er alleen al heen om de wijk waarin het ligt.

Ten Belles
Rue de la Grange aux belles 10
Parijs
www.tenbelles.com
Brander: Belleville
Op de vide met uitzicht over de bar kun je de hele middag spenderen.

Op de vide met uitzicht over de bar kun je de hele middag spenderen.

KB Cafeshop

Ik ben een echte ‘sweettooth’. Ik ben altijd wel in voor taartjes, cake en andere lekkernijen en het dessert is mijn favoriete gang van een maaltijd.

Gelukkig zijn er steeds meer vegan en healthy opties die niet meteen een aanslag zijn op mijn lichaam. Maar voor een goed plak bananenbrood kun je me echt wakker maken. En bij KB cafe lag dus zo’n plak in de vitrine naar mij te lonken.

Nu was het behoorlijk gaan regenen in Parijs en zag het er naar uit dat ik nog wel even binnen zou blijven, niet te weerstaan dus. Gelukkig had ik KB cafeshop gevonden, wat een fijne plek om te schuilen, bananenbrood te eten, koffie te drinken en gewoon te zijn.

Het ligt ten zuiden van de Sacre Coeur in de wat shabby, romantische Pigalle wijk. Een plekje waar je zo elke week wel even naar toe gaat omdat het meerdere functies dient; espressobar, lunch tent, plek waar je met vrienden afspreekt, om te werken, gewoon om tijd te doden. Goede koffie en dus heerlijk bananenbrood.

KB Cafeshop
Avenue Trudaine 53
Parijs
www.facebook.com/CafeShopSouthPigalle
Brander: KB Cafeshop
Het bananenbrood is goddelijk in KB Cafe!

Het bananenbrood is goddelijk in KB Cafe!

 Goede koffie en gastheerschap

Na een paar dagen Parijs en espressobarren is me opgevallen dat de koffie scene echt enorm is gegroeid.

Een kleine vijf jaar geleden was ik ook in de Franse hoofdstad en was er echt nog weinig tot niets te vinden. De barren springen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ze hebben allemaal dezelfde urban feeling, hip, jonge barista’s, goed eten en koffie die we ook op andere plekken zien.

Wat me wel opviel was mijn gevoel van afstand als gast tot de barista. Ondanks dat de meeste plekken niet veel groter dan mijn huiskamer waren voelde het alsof ik kilometers verwijderd was van gastvrouw/heer.

Misschien lag het aan de taal of is het een cultuur dingetje. Ik weet dat dit een ‘ding’ is ook bij andere barren hier in Nederland. Het zou zo tof zijn als die brug eens een keer gelegd gaat worden en men inziet dat succes echt een mix is van goede koffie en gastheerschap.

Is Parijs het koffiewalhalla?

Moet je naar Parijs voor de koffiescene? Ja en nee. Nee omdat ik denk dat Parijs nu bezig is met een inhaalslag. Waar espressobarren in Londen, Berlijn en New York al jaren te vinden zijn is Parijs redelijk laat ingestapt.

Mijn gevoel zegt dat ze nu bezig zijn met het neerzetten van een goede specialty coffee scene die door een vrij conservatieve koffiemarkt omarmt moet worden. Ben je op zoek naar vernieuwing dan weet ik niet of je dat daar gaat vinden.

Ga wel naar Parijs omdat de scene dus volop in beweging is, er elke maand wel weer iets nieuws open gaat en er dus in vergelijking met een aantal jaar geleden zoveel bij is gekomen en ga omdat het Parijs is. Paris Je t’aime!

De kaart hieronder geeft je alvast een goede start:

Met deze kaart kom je al een heel eind in je koffie avontuur in Parijs.

Met deze kaart kom je al een heel eind in je koffie avontuur in Parijs.

Ben jij ook een goede specialty koffiebar tegengekomen in Parijs? Deel het hieronder in de reacties!

photo credit: Paris Skyline via photopin (license)

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie