Er is een nieuwe ‘World Barista Champion’ opgestaan en Berg Wu is zijn naam. Hij komt uit Taiwan en werkt daar voor Simple Kaffa.

Berg zal een druk jaar voor de boeg krijgen omdat je als winnaar van deze titel op heel wat leuke plekken en evenementen terecht gaat komen. Het winnen van deze titel, die sinds 2000 uitgedeeld word, wordt een steeds groter ‘ding’.

The World of Coffee

Van alle tripjes die ik op jaarbasis maak (en voor de oplettende lezer: ik hou van reizen) is het bezoek aan de World of Coffee toch wel een van mijn favorieten.

Drie dagen lang ondergedompeld zijn in koffie, machines, de nieuwste accessoires, coffee weirdo’s en vooral leuk; de wedstrijden.

Leuke bijkomstigheid is dat deze beurs elk jaar op een andere plek in Europa gehouden wordt. Zo was ik dit jaar in de hoofdstad van Ierland, Dublin.

Wedstrijdje Barista Zijn

Lex Wenneker

‘Onze’ Lex hoort bij de beste 6 barista’s ter wereld

Ik heb al eens eerder over koffie wedstrijden geschreven en aangegeven dat er meerdere disciplines zijn: latte art, brewing, cupping en zelfs roasting en Aeropress.

De koningin van deze wedstrijden is toch wel de World Barista Championship.

Zo’n zestig landen doen er mee en sturen allemaal hun nationale kampioen. Nederland deed natuurlijk ook mee en stuurde Lex Wenneker die in maart de nationale kampioenschappen won op het Amsterdam Coffee Festival.

Ben Jij Benieuwd Hoeveel Je Over Koffie Weet?

Speel dan onze gratis Koffie Quiz en kom erachter of je koffiefabels van koffiefeiten kan onderscheiden.

  • 10 Vragen over Koffie
  • Na Afloop Krijg Je Direct Je Resultaat Te Zien
  • Je Ontvangt Daarnaast Ook Regelmatig Emails met Interessante Koffie Info én Onze 14 Pagina's Tellende PDF 'Koffie Voor Beginners'

De kaders van deze wedstrijd zijn redelijk simpel; je hebt vijftien minuten de tijd om drie gangen te serveren aan een vier koppig sensorisch jurypanel.

Deze drie gangen bestaan uit een ronde espresso’s, een ronde espresso met melk (waarin je vrij bent om een cappu, macchiato o.i.d. te maken) en een signature drink ronde. Welke koffie je gebruikt mag je zelf weten, het is aan jou om in die vijftien minuten je beste gastheerschap, kennis en kunde te laten zien.

Na de eerste ronde blijven er twaalf halve finalisten over en uiteindelijk gaan er zes door naar de finale. Dit jaar heeft Nederland het tot de finale geschopt en is Lex uiteindelijk als zesde geëindigd, iets wat al heel lang niet meer gelukt is.

De Panama Geisha als Wedstrijdboon

Wu serveerde de jury een koffie uit Panama van de Geisha variëteit. Een variëteit die de afgelopen jaren niet meer weg te denken is uit competitieland omdat het zo’n enorm aromatische boon is. Zijn koffie kwam van de plantage Finca Deborah in de Volcan regio dat in het westen van het land ligt.

Het interessante van zijn run vond ik dat hij zijn filterdragers afkoelde in ijswater. Zijn theorie was dat teveel aroma’s verloren gingen in een te warme portafilter en door het af te koelen ze dus meer en beter in het kopje terecht komen.

Zijn signature maakte hij van een langer shot espresso (19 gram in de filterdrager en 51 gram er uit) een drank waaraan hij een sinaasappelsap –honing reductie plus earl grey thee toevoegde. Deze ingrediënten complimenteerde de aroma’s en smaken die al in de koffie zelf zitten.

Helaas heb ik het zelf niet kunnen proeven maar ik kan me voorstellen dat het een feestje is voor alle juryleden om daar te mogen zitten.

Show of Noodzaak?

Iedereen die deze wedstrijd de afgelopen jaren heeft gevolgd ziet dat het niveau steeds hoger en de zoektocht naar vernieuwing ook extremer wordt.

Zo hebben we de meest ingenieuze scheikundige sets gezien, verdampers, miniatuur boerderijen om het verwerkingsproces duidelijk uit te leggen, lezingen over water en nieuwe tamp en maaltechnieken.

Naar mijn mening gaat het soms wat ver en ligt de focus te veel op het showelement in plaats van het doel: een goede koffie zetten. Desondanks zijn het allemaal onderdelen voor inspiratie en trends geworden die we het volgende jaar weer volop terug zien in de wedstrijden en espressobars.

Ik voorspel dan ook dat het afkoelen van de filterdrager absoluut terug gaat komen.

Wil je graag de run van Berg Wu terug zien? Here you go:

photo credit:
Berg Wu via Sprudge.com
Lex Wenneker via Perfectdailygrind.com

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie