“Oh, ben jij barista? Kun je dan ook van die figuurtjes in mijn koffie maken”?!

Ja, dat kan ik wel. Al geef ik je meteen een eerste tip die niets met mooie latte art schenken te maken heeft, maar je wel behoedt voor het beledigen van je koffie connaisseur: spreek de bovenste zin nooit uit!

Een barista is namelijk veel meer dan alleen maar een ‘figuurtjesschenker’.

Desalniettemin is latte art wel de kers op de taart. Veel eerder zal een barista een compliment ontvangen omdat de cappuccino er zo mooi uitziet dan dat de smaak zo goed is. En daarom kan ook vrijwel elke barista een aantal mooie figuren schenken.

Het lijkt zo makkelijk; de opgeschuimde melk wordt in de koffie geschonken en voor je het weet zie je een hartje of tulpje ontstaan. Wil jij dit ook? Lees dan verder want ik geef je vijf goede tips om het ook zelf te kunnen!

1. Zorg Ervoor dat je Microfoam Krijgt

Wat Microphone? Nee, Micro-Foam oftewel super gladde melkschuim zonder grote bellen. Niet te dun maar ook zeker niet te dik, is wat je nodig hebt om tot een mooi resultaat te komen.

Misschien weet je al dat je melk niet veel verder dan 65 °C moet verhitten.

Maar wist je ook dat bij latte art wedstrijden (ja, die zijn er!) de melk meestal niet zo heet verwarmt wordt? En dat het schuim veel dunner is dan wat je in de horeca krijgt?

Er wordt zelfs niet eens geproefd bij de wedstrijden, het gaat puur en alleen om het figuur.

Wil je tot een mooi resultaat komen, gebruik dan niet te dikke melkschuim en te warme welk. Oefen goed met opschuimen door de stoompijp op de juiste plek in de melkkan te plaatsen waarmee je tot een goed resultaat komt.

Wals (mengen) de melk na het opschuimen goed voordat je gaat schenken en schenk eventueel eerst wat weg in een andere kan.

Volle melk geeft het beste resultaat. Vers of houdbaar is een kwestie van smaak en gewenning.

2. Begin bij de Basis

Als er toch een manier was om iedereen bij de eerste keer meteen de meest mooie zwanen en dubbele rosetta’s te laten schenken dan zat ik nu niet aan de keukentafel maar ergens op een wit strand.

Helaas werkt het niet zo en moet ook ik die gedachten laten varen en zul jij echt bij het begin (lees: tientallen ondefinieerbare vlekken) moeten beginnen voordat er eens een mooi hartje tevoorschijn komt.

GRATIS LATTE ART BEGINNERS HANDLEIDING

Iedere koffieliefhebber wilt figuurtjes in de koffie kunnen schenken, maar zonder hulp kan resultaat behoorlijk lang uitblijven.

  • Leer in 10 minuten hoe je een hartje in de koffie kunt schenken
  • Geschikt voor iedereen met een volautomaat, kups / pads apparaat of espressomachine

Maak het jezelf niet te moeilijk en leg de lat niet te hoog. Begin eerst met goed leren inschenken (zie tip 4) en ga dan aan de slag met de basis figuren: appel, hart, tulp en rosetta. Deze vier figuren zijn de basis van latte art.

Heb je dit onder de knie dan kun je deze later gaan combineren om tot nieuwe figuren te komen.

Laat je dus niet gek maken door alle Youtube filmpjes, instagram foto’s en barista’s. Zij hebben ook liters witte vlekken geschonken en zijn vaak al jaren bezig.

3. Zorg voor een Goede Crema op je Koffie

Latte art bestaat uit melk en.. koffie! En die koffie heeft wel een mooie cremalaag nodig. De crema zorgt namelijk voor contrast, het is als het ware je canvasdoek voordat je begint met schilderen.

Het meest gangbare is om een espresso als basis te nemen, dus geen filterkoffie of lungo’s. Dat kleine shotje koffie zorgt ervoor dat je genoeg tijd en ruimte hebt om melk in te schenken en de cremalaag zorgt voor de kleur.

Om een mooie cremalaag te krijgen die de hele espresso bedekt heb je verse koffie nodig dat net voordat je het gaat zetten gemalen is, dat goed gezet is en wat ook helpt is om een melange te gebruiken waar wat Robusta in verwerkt zit.

4. Gebruik de Juiste Kopjes en Kannen

Goed materiaal is het halve werk. Er zijn verschillende soorten en maten melkkannen. Gebruik een melkkan met (ronde) schenktuit en eentje die lekker in de hand ligt.

Een extra kleiner kannetje erbij is ook een goed idee.

Kies qua servies voor een rond kopje dat een klassieke cappuccino vorm heeft en niet meer dan 250ml is. Grotere koppen zijn lastiger om mooie figuren in de schenken. Een standaard koffiekopje is vaak weer te smal.

(OPMERKING: Wil je weten hoe je in 10 minuten een hartje in de koffie kunt schenken? Download dan mijn Latte Art Beginners Handleiding. Je kunt hem hier vinden.)

5. Probeer Goed Door te Schenken

“Gecontroleerd doorschenken” dat is het devies!

Het schenken van een mooi figuur doe je niet in fases maar in een vloeiende beweging. Het begint allemaal met de afstand van de melkkan tot het kopje en de snelheid waarmee je de melk inschenkt:

  1. Zet je kopje schuin op een harde ondergrond en begin met schenken op zo’n vijf centimeter boven je kopje.
  2. Laat terwijl je doorschenkt, de kan langzaam zakken totdat de schenktuit net boven de oppervlakte van je drank hangt.
  3. Houd de melkstraal op dezelfde plek en blijf rustig doorschenken totdat je een witte vlek door de cremalaag ziet komen.
  4. Zet je kopje recht en schenk door totdat de kop vol is.
  5. En herhaal dit minstens een keer of twintig 🙂

Twee extra tips voor het inschenken:

  • Wees niet te voorzichtig. Als er alleen maar melk in je kopje komt en geen schuim dan ben je te voorzichtig. Schenk door!
  • Als het kopje bijna vol is zegt je hoofd dat je de kan omhoog moet halen. Niet doen! Blijf laag, tot net boven de oppervlakte met je kan.

En dan is het oefenen, oefenen, herhalen en nog eens doen. En vooral niet de handdoek in de ring gooien! (en o, ja probeer het nog eens een keer) 🙂

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

  1. Beste Jessica,

    Wat heb jij een interessante website gemaakt zeg. Heel erg leuk! Complimentje voor jou. Ik heb een heel mooi luxe koffiezet apparaat voor vers gemalen bonen van De Longhi, maar ik weet totaal niks van koffie. Nu kan ik een en ander lezen over ” het koffie zetten” Ook ga ik me nog extra verdiepen in de maalgraad. Want er zit een knopje van 1 t/m 7 op, om dat te verdraaien, maar weet niet wat de goede stand is, bij welke koffie. Zonde denk ik dat ik dat niet gebruik. Ook kan ik sterk/normaal/extra sterk/grote/klein kop instellen, maar gebruik dat nooit. Ik ga ermee aan de slag. Bedankt voor je motivatie.
    Groetjes,
    Monique

  2. Hi Jessica,
    Al weer een paar maanden geleden dat je bij ons thuis een training hebt gegeven.
    Ik dacht dat ik aardige espresso’s cappuccino’s etc kon maken…niet dus.
    Na jou training bij ons thuis met onze eigen bonen maler, eigen espresso machine etc. Mogen we ons nu tot de koffie nerds rekenen. Meten is weten. We gebruiken nu een weegschaal logboek etc. Ik voelde me binnen 5 min een enorme amateur (jij liet dat niet merken hoor). Maar nu met het wegen brew ratio’s etc. Heb ik altijd een goede espresso, cappuccino of flat white. Hebben we andere bonen weten we hoe we aan het werk moeten gaan. En hebben we bonen gekocht die we eerder hebben gebruikt, zoeken we in ons logboek op hoe we deze hebben gemalen , welke brew ratio etc. we hebben gebruikt, hoe lekker we het vonden etc. Dat klinkt idd als koffie nerd, maar zo hebben we wel minimale verspilling van water en goede bonen! En het allerbelangrijkste, altijd een goede “bak” waar ze in de meeste koffie tenten niet aan kunnen tippen!
    Dank Jessica!
    Groeten Jan-Willen & Nay

    • Wat leuk om weer van jullie te horen! En wat geweldig dat jullie het zo hebben opgepakt 🙂
      Is nog best wel een skill hè, een goede kop koffie zetten.

      Groetjes Jessica

Plaats een reactie