Een aantal weken terug heb ik een aantal dagen in Parijs doorgebracht. De verschrikkelijke aanslagen waren net geweest en ondanks alle (goed bedoelde) reisadviezen besloot ik toch om te gaan.

Ik wilde namelijk heel graag het evenement CoLab bijwonen en de koffie vibe in deze (nog steeds) prachtige stad ontdekken.

Daarnaast ben ik het type dat zich niet zo heel snel laat bang maken, dus nam ik op een dinsdagochtend de Thalys die mij in ongeveer drie uur naar hartje Parijs bracht.

Mijn toegangspas tot de 'koffiehemel' ;-)

Mijn toegangspas tot de ‘koffiehemel’ 😉

CoLab is een initiatief van Barista Guild Europe, een organisatie die onder de Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) vlag hangt die allerlei interessante en leerzame (meerdaagse) evenementen organiseert op het gebied van koffie.

Het idee van CoLab is dat er meerdere sprekers komen die een onderwerp in de koffie aansnijden en dit allemaal in een steeds wisselende Europese stad om je zo de mogelijkheid te geven ook met lokale barretjes en barista’s kennis te maken. De perfecte win-win situatie dus.

De meest interessante sprekers waren:

Tim Wendelboe

Tim WendelboeEen legende onder de barista’s en branders. Tim komt van oorsprong uit Noorwegen en heeft sinds kort naast zijn eigen zaak ook een koffieplantage in Colombia (hoe tof is dat?!!)

Zijn verhaal ging over zijn nieuwe rol, namelijk die van boer. Tim is een enorm aanhanger en fan van biologisch-dynamisch verbouwen. Hij verbouwt dus volledig biologisch, iets dat ik ontzettend gedurfd en moedig vind, want dit is niet gemakkelijk.

Zijn presentatie ging over het verbeteren van de grond waarbij hij eigen compost maakt om zo de plant precies de voeding te geven die hij nodig heeft. Hiervoor is de oud wereldkampioen in de leer gegaan bij een bioloog die hem de kneepjes van het boerenleven heeft bijgebracht.

Een oogst had hij nog niet, de planten staan namelijk net in de grond. Over een jaar of drie moeten we nog maar eens gaan kijken hoe het gaat.

Morten Munchow

MortenMunchowDat de koffiewereld constant in beweging is waarbij nieuwe technieken en gedachtes elkaar steeds opvolgen heb je wellicht al in de gaten.

Morton is naast koffiebrander en trainer ook werkzaam voor de universiteit in Kopenhagen waar hij meerdere onderzoeken doet die koffie gerelateerd zijn. Dus eindelijk niet een vaag antwoord op je vraag maar een gedegen onderzoek met feiten en interessante conclusies.

Zo heeft hij onderzoek gedaan naar sensorisch vermogen van mensen, defecten in koffiebranden herkennen en melkschuim.

Klaus Thomsen

KlausThomsenNu ik het zo schrijf zie ik pas dat het aandeel Scandinavische toppers hoog was. Klaus is namelijk ook van Denemarken en de oprichter van Coffee Collective.

Klaus loopt net als de rest ook al jaren mee in de koffie als barista, brander en inkoper en hij hield een betoog over het belang van de toekomst van koffieboeren.

Op dit moment is de gemiddelde leeftijd van een koffieboer in Colombia vijfenvijftig. Ondanks dat de boer kinderen heeft, zal het voor een groot gedeelte van hen niet vanzelfsprekend zijn dat zij de boerderij overnemen. De nieuwe generatie ziet er namelijk geen heil in.

Waarom niet?

Meerdere factoren spelen hierbij een rol: geld, klimaatveranderingen, transparantie van de koffiemarkt en ergens anders mee een beter bestaan opbouwen. Iets waar ik in een ander artikel nog eens over uit ga wijden. Ik wil het belang hiervan namelijk graag met jullie delen.

Espresso drinken in Belfast

Al met al een ontzettend interessante dag waarbij ik ook zeker leuke mensen heb gesproken die werkzaam zijn in de koffiebranche. Zo sprak ik (onder het genot van een wijntje) de meer dan gedreven eigenaren van Established Coffee, een espressobar in Belfast, Ierland.

Alles hebben ze op het spel gezet om hun droom, een espressobar van hoge kwaliteit, neer te zetten. Ze begonnen met een torenhoge lening en in de meest onhandige tijd van hun leven maar met ontzettend veel doorzettingsvermogen.

Inmiddels zijn ze een aantal jaar en heel veel goede recensies en levenslessen verder. Mocht je in de buurt zijn? Ga er langs en doe ze de groetjes!

Passie en gedrevenheid

Wat me opviel is dat deze mensen, zowel de sprekers als de aanwezigen, overlopen van passie en gedrevenheid. Of het nu gaat over een tabel waar ik niets van snap – maar waaruit ik blijkbaar iets zou kunnen opmaken over melkschuim – over compost maken, het helpen van koffieboeren of roastprofielen maken voor wedstrijden, iedereen vertelt met evenveel enthousiasme en passie over zijn vak en zijn ervaringen.

En ik moet zeggen het is ontzettend aanstekelijk om er naar te luisteren, ik kreeg meteen honderden ideeën. Wellicht dat dat ook wel typisch is voor deze markt en waarom zoveel mensen dit ook graag willen doen.

Wil je professioneel aan de slag in de koffie dan moet je het ook wel echt heel erg leuk vinden en een passie van je zijn. Ik vond CoLab dan ook echt te gek.

Check de volgende website als je meer wilt weten over Barista Guild of Europe: www.baristaguildofeurope.com

Wil je weten welke espressobarren ik in Parijs heb bezocht en nog wat extra namen waar je echt naar toe moet gaan? Binnenkort schrijf ik er een leuk artikel over dus houd de site in de gaten!

photo credits:
www.baristaguildofeurope.com

 

About Jessica Tolboom

Tot 2011 wist ik NIETS van koffie en pronkte er een Senseo op mijn aanrecht. Inmiddels ben ik Professioneel Barista & Baristatrainer en is mijn kennis over koffie door de jaren heen enorm gegroeid. Het leukste vind ik dan ook om mijn koffiekennis te delen met koffieliefhebbers.

Plaats een reactie